Foto: DELFI
Sākot ar piektdienu, Latvijā gaidāms stiprs sniegs un neliels putenis, tādēļ nedēļas nogalē turpinās pieaugt sniega sega, prognozē Latvijas Vides ģeoloģijas meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Snigs ne tikai piektdien, 19.februārī, bet arī sestdien, un vēl viena nokrišņu zona ar stipru snigšanu Latviju šķērsos svētdien, 21.februārī.

Gaisa temperatūra naktīs nedēļas nogalē pazemināsies no mīnus 2 līdz mīnus 8 grādiem, bet dienas laikā, vējam iegriežoties no dienvidrietumu puses, gaisa temperatūra būs no mīnus 5 līdz plus 1 grādam pēc Celsija skalas.

Prognozes liecina, ka šīs nedēļas nogalē stabilo salu, kas teritorijas lielākajā daļā, izņemot pašus piekrastes reģionus, ir pieturējies visu janvāri un februāri, Latvijas rietumu rajonos varētu nomainīt jau nelieli atkušņi. Lai gan tos pavadīs arī krietna nokrišņu deva, un tie joprojām būs sniega, rietumu rajonos arī slapja sniega veidā.

Latvijā parasti visbiezākā sniega sega tiek novērota februāra beigās un marta sākumā. Norma jeb vidējais sniega segas biezums, skatoties ilggadējos novērojumu datos, ir nieks, ja to salīdzina ar sniega segas biezumu, kāds pašreiz klāj Latviju - no 20 centimetriem Latvijas dienvidrietumu rajonos līdz pat 56 centimetriem galvaspilsētā. Arī Alūksnē sniega segas biezums pārsniedz pusmetru, vēsta sinoptiķi.

Rīgā sniega sega visos ziemas mēnešos ir bijusi augstāka nekā šogad fiksētais tās lielākais biezums 58 centimetri 13.februāra un 14.februāra rītā. Vēl pagājušā gadsimta sākumā ir novērots lielāks sniega segas biezums - 1908.gada 10.janvārī un 11.janvārī bijuši 65 centimetri, 79 centimetru bieza sniega sega bijusi 1900.gada 20.februārī un 22.februārī, savukārt 76 centimetru bieza sniega sega bijusi 1900.gadā no 3.marta līdz 6.martam.

Šajā ziemas sezonā pārspēts viens rekords, jo decembrī vēl nekad Latvijā sniega sega nebija sasniegusi 75 centimetra augstumu, kā tas notika Kolkā 17.decembrī.

Saskaņā ar normu stabila sniega sega Latvijas rietumu un centrālajos rajonos izzūd marta otrajā dekādē, austrumu daļā marta trešajā dekādē, bet visilgāk - līdz mēneša beigām - saglabājas austrumu daļas augstieņu rajonos. Visilgāk stabila sniega sega novērota Alūksnē un Zosēnos, kad 1956.gada pavasarī sniega sega saglabājās līdz pat 1.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!