Foto: F64
Pagājušajā gadā sarucis Latvijā konstatēto cilvēku tirdzniecības gadījumu skaits, bet biežāk ierosinātas lietas par nosūtīšanu seksuālajai izmantošanai un pieaudzis fiktīvo laulību skaits, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojums par cilvēku tirdzniecības situāciju valstī 2009.gadā.

Par cilvēku tirdzniecību pagājušajā gadā uzsākti trīs kriminālprocesi, kur par aizdomās turētajām personām atzītas četras personas – divi vīrieši un divas sievietes. No tiem divi kriminālprocesi veikti pret personu grupām, kas Kiprā un Īrijā ar varu un viltu mēģināja piespiest Latvijas pilsones noslēgt fiktīvas laulības ar trešo valstu pilsoņiem. Viens no šiem kriminālprocesiem – Kiprā - izbeigts, jo neapstiprinājās noziedzīga nodarījuma sastāvs, pausts ziņojumā.

Savukārt viens kriminālprocess pērn uzsākts par aizbildņa tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, cilvēku tirdzniecību un tiesas sprieduma un lēmuma neizpildīšanu, taču cietušo personu un aizdomās turēto šajā kriminālprocesā nav, ziņojumā norāda IeM.

Pērn Latvijā nav konstatēts neviens cilvēku tirdzniecības tranzīta gadījums, tāpat arī valsts iekšienē nav atklāti cilvēku tirgošanas gadījumi, norāda IeM. Pērn Latvija arī nav bijusi mērķa valsts cilvēku tirdzniecībai no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm, kā arī nav konstatēts neviens nepilngadīgo vai mazgadīgo personu tirdzniecības gadījums. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem izmeklētajās cilvēku tirdzniecības lietās nav konstatēts neviens viltotu personu apliecinošu dokumentu izmantošanas gadījums.

2009.gadā valstis, kur Latvijas pilsoņi kļuva par cilvēku tirdzniecības upuriem, bija Īrija un Vācija.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, būtiski pieaudzis ierosināto kriminālprocesu skaits par personas nosūtīšanu seksuālajai izmantošanai. Pērn pēc šī panta uzsākts 31 kriminālprocess – par 18 vairāk nekā 2008.gadā. Uzsāktajās lietās aizturētas 33 personas, tostarp trīs Lietuvas pilsoņi, viens Krievijas pilsonis un viens Izraēlas pilsonis. Desmit no aizturētajiem bijušas sievietes. Par aizdomās turētajiem atzīts arī viens Dānijas un viens Polijas pilsonis.

Par cilvēku tirdzniecībā cietušām pagājušajā gadā atzītas piecas pilngadīgas sievietes. Trīs no viņām kļuva par upuriem pēc mēģinājumiem ar varu un viltu piespiest noslēgt fiktīvas laulības Īrijā. Viena sieviete piekrita noslēgt fiktīvas laulības Kiprā, taču, tur nokļuvusi, atteicās no piedāvājuma. Savukārt vēl vienu sievieti maldināja ar darba piedāvājumu Vācijā – patiesībā viņai piedāvāja nodarboties ar labprātīgu prostitūciju, kam viņa arī piekrita.

Ziņojumā norādīts, ka cilvēku tirdzniecības gadījumu skaits samazinās, jo Valsts policija iegulda lielu darbu šī nozieguma apkarošanā. Pērn policija pastiprināti apkaroja sutenerismu, kā arī vairāk strādāja ar riska grupām - ielu un dzīvokļu prostitūtām. Tāpēc pērn, salīdzinot ar 2008.gadu, aizturēti divreiz vairāk suteneri - 2008.gadā aizturētas 13 personas, 2009.gadā – 28.

Tomēr nevienā no sutenerisma lietām policija nekonstatēja, ka cietušās būtu piespiedu kārtā iesaistītas prostitūcijā vai arī agrāk būtu cietušas cilvēku tirdzniecībā. Tāpat šo lietu ietvaros netika konstatētas prostitūcijā iesaistītas nepilngadīgas personas, norādīts ziņojumā.

Pērn pabeigta izmeklēšana divos apjomīgos iepriekšējos gados uzsāktos kriminālprocesos saistībā ar modeļu aģentūru iesaistīšanos nepilngadīgo meiteņu vervēšanā Latvijā un tirdzniecību uz ārvalstīm seksuālai izmantošanai. Izmeklēšanā noskaidrots, ka meitenes seksuālo pakalpojumu sniegšanai sūtītas uz dažādām Eiropas Savienības valstīm – Lielbritāniju, Franciju, Itāliju, Vāciju, Somiju, kā arī ārpus Eiropas Savienības robežām uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Ziņojumā arī norādīts, ka pērn pieaudzis fiktīvo laulību gadījumu skaits. 2009.gadā ar fiktīvo laulību organizēšanu nolūkā gūt peļņu organizētās grupās nodarbojās privātpersonas ar Latvijas, Pakistānas, Indijas pilsonību, kuras legāli vai nelegāli uzturas Īrijā.

Tāpat ir pieaudzis personu skaits, kas ir gatavas labprātīgi iesaistīties prostitūcijā gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Līdz ar to cilvēku tirdzniecības organizētājiem nav nepieciešams pielietot vardarbību, draudus, viltu vai cietušo materiālo atkarību - vervēšana notiek, balstoties uz savstarpējās materiālās izdevības principu ar perspektīvu, ka savervētās personas, lai nopelnītu, regulāri atgriezīsies prostitūcijai ārzemēs.

Pērn nav konstatēti seksa tūrisma gadījumi, kā arī kopš 2000.gada nav konstatēts neviens cilvēku tirdzniecības gadījums, kurā par cilvēku tirdzniecības organizēšanu būtu atbildīga kāda tūrisma vai iepazīšanās aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!