Foto: F64
Aktīvistu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" (4ATA) sestdienas vakarā sniegusi informāciju, kas liecina, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbinieku ieņēmumi pērn nav samazinājušies, lai gan FKTK apgalvoja, ka algas samazinātas par 19%.

Kā liecina 4ATA informācija, FKTK vadītājas Irēnas Krūmanes ienākumi no 2008.gada septembra līdz novembrim bija 7100 latu mēnesī, savukārt 2008.gada decembrī Krūmane saņēma 14 435 latus. 2009.gada janvārī Krūmanes ieņēmumi bija 7029 lati, februārī - 7088 lati, savukārt no marta līdz decembrim svārstījās robežās no 7100 līdz 7510 latiem.

4ATA publiskotie bruto ienākumi iekļauj gan algu, gan piemaksas, gan prēmijas, gan atvaļinājuma naudu, gan atlaišanas pabalstus un citas kompensācijas.

Līdzīga situācija vērojama arī FKTK vadītājas vietnieka Jāņa Brazovska atalgojumā. 2008.gadā Brazovskis kopumā saņēma 68 294 latus, savukārt 2009. gadā - 69 733 latus jeb par 2,1% vairāk nekā gadu iepriekš.

4ATA sniegtā informācija liecina, ka atalgojums pērn nav samazinājies arī citiem FKTK darbiniekiem.

4ATA šonedēļ publiskoja FKTK darbinieku atalgojumus 2009.gadā, kurus FKTK gan atzina par pareiziem, taču norādīja, ka darbinieku algas 2009.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, samazinātas par 19%, un šogad atalgojums samazināts vēl par 20%.

4ATA sestdien publiskotā informācija satur datus par FKTK darbinieku atalgojumu kopš 2005.gada septembra, un tajos tiek atklāti trīs amatpersonu - pašreizējās Krūmanes, Brazovska un bijušā priekšsēdētāja Ulda Cērpa bruto ienākumi. Līdz šim dati tika publicēti, neatklājot vārdus.

Pagājušā gada decembrī atalgojumu virs 2000 latiem saņēma 65 personas, no tām 16 personu atalgojums pārsniedzis 3000 latus, bet septiņu personu atalgojums pārsniedz 4000 latu.

Kā skaidro 4ATA, dati tiek ņemti no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) dokumenta, kas satur informāciju par konkrēto periodu, kas ir parakstīts un kuram ir vislielākais ID. Pastāv iespēja, ka vēlāk ir iesniegts dokumenta labojums, kurā dati var tikt mainīti.

FKTK padomes priekšsēdētāja un padomes locekle ir Irēna Krūmane. Viņas vietnieks un arī padomes loceklis ir Jānis Brazovskis. FKTK padomē strādā arī Jānis Placis, Gvido Romeiko un Ludmila Vojevoda.
FKTK darbība tiek finansēta no finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku ikgadējiem maksājumiem komisijas padomes noteiktajā apmērā, kas nepārsniedz FKTK likumā noteikto apmēru.

FKTK finansējums nav iekļauts Latvijas valsts budžetā. FKTK budžets tiek saskaņots ar komisijas konsultatīvo finanšu un kapitāla tirgus padomi, kurā finanšu un kapitāla tirgus dalībniekus pārstāv to sabiedrisko organizāciju (profesionālo biedrību) vadītāji.


Kā ziņots, izmantojot "caurumu" VID EDS, nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā, iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!