Foto: DELFI Aculiecinieks
Gatavošanās šā gada plūdiem notika, ņemot vērā ledus biezumu un biezo sniega kārtu ziemā, taču atbildīgie dienesti bija gatavi standartsituācijām, kad pārplūst lielās upes, nevis pietekas, Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" norādīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis.

Pencis skaidroja, ka tādi plūdi lielo upju pietekās ir pirmo reizi un tam VUGD gatavs nebija.

Ūdens līmenis pamazām, bet tomēr turpina augt, tāpēc, laikam paliekot siltākam, plūdu draudi Jelgavas novadā varētu saasināties, norādīja Pencis.

Viņš skaidroja, ka šajās dienās laiks tomēr nebija pārāk silts un ledus strauji nekusa, taču vienalga par pāris centimetriem ūdens līmenis ir audzis. Līdz ar to palīdzību lūdz arvien vairāk cilvēku. Otrdien palīdzību lūdza kādi pieci cilvēki, trešdien palīdzība bija nepieciešama vairāk nekā 10 cilvēkiem.

Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs pastāstīja, ka daļa pirmdien evakuēto iedzīvotāju jau atgriezušies savās mājās, piemēram, Svētes apkaimē.

Portāla "jelgavnieki.lv" vadītājs Kristians Rozenvalds norādīja, ka, iespējams, iedzīvotāji nav tikuši pietiekami informēti par plūdu draudiem.

Tam iebilda Romānovs, kurš pastāstīja, ka pašvaldības bija apzinājušas tās 132 mājsaimniecības, kurām varēja draudēt briesmas. Notika tikšanās ar šo māju saimniekiem, kā arī tika sniegta informācija par to, kā rīkoties, ja gadījumā ūdens līmenis upēs celsies.

Jau ziņots, ka Jelgavas novadā Svēte netālu no ietekas Lielupē appludinājusi simtiem hektāru teritorijas un desmitiem māju.

Izbraucot no Jelgavas Dobeles virzienā, pirmā apokaliptiskā aina manāma jau Tušķos, pie tilta pār Svēti, kur ikdienā dažus metrus platā upe pārvērtusies mutuļojošā ezerā, kas pilns ar ledus gabaliem, kokiem, dēļiem un dažādiem citiem peldošiem atkritumiem. Nav viegli konstatēt vietu, kur agrāk plūdusi upe.

Jau pie tilta ir appludinātas vairākas ēkas, daļēji applūdis arī SIA "Tiltagals" piederošais veikals.

Braucot tālāk pa ceļu no Tušķiem uz Kalnciemu, labajā pusē ik pa brīdim redzamas applūdušas mājas un saimniecības ēkas. Pie iebraucamajiem ceļiem stāv ēku īpašnieku automašīnas, bet paši iedzīvotāji garos ūdenszābakos cenšas paglābt kaut ko no savas mantības.

Applūdušas tādas mājas kā "Laukāji", "Jaundobeļi", "Grauži", "Svētvalde", "Upeslīči" un citas.

Pie Svētes ietekas Lielupē plešas vairāk nekā kilometru plašs ūdens klajums, kurā vietām kā salas redzamas applūdušas mājas. Dažviet ir applūdušas teritorijas arī ceļa kreisajā pusē.

Pamatīgi plūdi ir pašā Jelgavas centrā, pie pils, kurā izvietota Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Atšķirībā no lauciniekiem, kas plūdus pie savām mājām uztver ar smagu sirdi, pilsētnieki par kataklizmu priecājas, dodas to aplūkot un fotografējas pie applūdušajām teritorijām.

Uz LLU autostāvvietu aiz Jelgavas pils vēl var aizbraukt, bet uz brauktuves jau skalojas ūdens. Applūdusi ir Pasta sala, kā arī parks pie pils un gājēju tunelis, kas ved uz LLU.

Jelgavas novadā plūdi nemazinās un tagad nopietni apdraudēts arī Kalnciems un Valgunde, pastāstīja Jelgavas novada domes Komunālās saimniecības galvenais speciālists un atbildīgais par Civilo aizsardzību novadā Valdis Buividaitis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!