Foto: stock.xchng
Pagājušajā gadā izmeklēšanas iestādes sākušas 13 kriminālprocesus par koruptīva rakstura noziedzīgiem nodarījumiem, kurus varētu būt izdarījuši Valsts policijas (VP) darbinieki, un trīs kriminālprocesus, kuros koruptīvas darbības inkriminētas Valsts robežsardzes (VRS) darbiniekiem.

15 no šiem kriminālprocesiem sākti tieši par kukuļņemšanu, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) disciplinārās prakses 2009.gada pārskata dati.

Divos no šiem 15 gadījumiem kukuļņemšana bijusi saistīta ar neizpaužamu ziņu izpaušanu un kontrabandu, vienā gadījumā - ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un alkohola aprites noteikumu pārkāpšanu, bet vēl vienā gadījumā - ar nelikumīga lēmuma taisīšanu. Viens kriminālprocess sākts arī par darbību, kas norāda uz līdzdalību kukuļdošanā.

Sāktajos kriminālprocesos apsūdzības par kukuļņemšanu 2009.gadā celtas pret pieciem iekšlietu sistēmas darbiniekiem - četriem policistiem un vienu robežsargu.

No koruptīva rakstura noziedzīgos nodarījumos apsūdzētajiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem pērn notiesāts viens policists un viens robežsargs, abi - par kukuļņemšanu.

2009.gadā viens no uzsāktajiem kriminālprocesiem pret iekšlietu sistēmas darbiniekiem izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, liecina IeM disciplinārās prakses pārskatā apkopotā informācija.

Savukārt saistībā ar iepriekšējos astoņos gados uzsāktajiem kriminālprocesiem par koruptīva rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pērn notiesāti 15 nu jau bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki - 12 no viņiem savulaik strādājuši VP, trīs - VRS.

Divos gadījumos šo notiesāto personu izdarītie noziedzīgie nodarījumi kvalificēti kā līdzdalība kukuļdošanā, bet 13 gadījumos - kā kukuļņemšana. Šo kukuļņēmēju darbības piecos gadījumos bijušas saistītas ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vienā - ar narkotiku noziegumiem, bet vēl vienā - ar šaujamieroču un munīcijas aprites noteikumu pārkāpšanu, liecina IeM disciplinārās prakses pārskats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!