Foto: F64
Maksimālais atalgojums, ko varēs saņemt vairāku neatkarīgo valsts iestāžu, pašvaldību, tiesu, prokuratūras, augstskolu un citu valsts finansētu iestāžu darbinieki, būs 1715 lati, paredz valdības otrdien atbalstītās izmaiņas noteikumos par valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu un darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un to noteikšanas kārtību.

Valdības otrdien atbalstītais noteikumu papildinājums attiecas uz Centrālās vēlēšanu komisijas, Centrālās zemes komisijas, Nacionālās radio un televīzijas padomes, tiesu un prokuratūras, Tiesībsarga biroja, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, publisko nodibinājumu, zinātnisko institūtu, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Augstākās izglītības padomes, pašvaldību, plānošanas reģionu un pastarpinātās pārvaldes iestāžu amatpersonām un darbiniekiem. Tāpat izmaiņas attiecas uz valsts dibinātu augstskolu vispārējo personālu, kas neieņem pedagogu amatu sarakstā noteiktos amatus, un zinātniskajos institūtos nodarbinātajiem, kas neieņem akadēmiskos amatus.

Grozījumi paredz, ka, ka maksimālā mēnešalga, ko varēs saņemt atbilstoši amata saimei un kvalifikācijai augstākajā mēnešalgu grupā iekļauts šo iestāžu darbinieks, būs 1715 lati, bet minimālā – 218 lati.

Līdz ar grozījumiem arī šo iestāžu darbinieki būs iekļauti valsts pārvaldes vienotajā atalgojuma sistēmā.

Jau vēstīts, ka iepriekš valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs tika attiecināts tikai uz valsts tiešās pārvaldes iestādēm, bet līdz ar "vienotās algu sistēmas" pieņemšanu amatu katalogs tika paplašināts un attiecināts arī uz pašvaldībām un citām no valsts budžeta finansētajām institūcijām.

"Vienoto atalgojuma sistēmu", kurā ar dažiem izņēmumiem iekļautas visas valsts un pašvaldības iestādes, parlaments pieņēma pērn 1. decembrī - dienā, kad Saeima apstiprināja šī gada budžetu. Saeima nolēma, ka valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadībai, pašvaldībās nodarbinātajiem, neatkarīgajām iestādēm, kā Valsts kontrole un Valsts prezidenta kanceleja, tiesnešiem, prokuroriem, vispārizglītojošo skolu pedagogiem, augstskolu mācībspēkiem atalgojums vienotajai atalgojuma sistēmai tiks pielīdzināts pēc būtības, bet to regulēs atsevišķos likumos vai noteikumos.

Līdz ar vienotās atalgojuma sistēmas pieņemšanu augstākais valsts pārvaldē iespējamais atalgojums ir 1908 latu, un to saņem Ministru prezidents. Vienotā atalgojuma sistēma neattiecas uz Latvijas Banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, taču šīm iestādēm ir jāpublisko algu apmēri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!