Foto: LETA
Centrālās vēlēšanu komisijas rīkotajā 10.Saeimas vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izlozē pirmais numurs tika "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), bet pēdējais, 13. numurs būs Kristīgi demokrātiskās savienības (KDS) sarakstam.

Foto galerija

Otrais numurs izlozēts apvienībai "Vienotība", trešais - "Ražots Latvijā", ceturtais – apvienībai "Saskaņas Centrs" (SC), piektais – partijai "Tautas kontrole".

Sestais saraksta numurs būs Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), septītais – partijai "Par prezidentālu republiku" (PPR), astotais - apvienībai "Par labu Latviju" (PLL), devītais - Sociāldemokrātiskā politisko partiju apvienībai "Atbildība".

Desmitais saraksta numurs tika partijai "Daugava - Latvijai", 11. numurs izlozēts Pēdējai partijai, bet 12. - nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK).

Pirmo numuru izvilkušais PCTVL deputāts Juris Sokolovskis pauda prieku, sakot, ka pirmais numurs esot pats labākais, jo "visi pirmie ir labākie". Vaicāts, vai PCTVL cer arī būt pirmie pēc vēlētāju atbalsta, Sokolovskis smejoties atteica: "Tik bezkaunīgi mēs neesam."

Otro numuru ieguvušās "Vienotības" vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis arī sacīja, ka apmierināts ar lozi, jo vēlēšanu dienā "otrajā oktobrī vēlētāji varēs balsot par otro sarakstu" un pēc vēlētāju atbalstu "mums jāpakāpjas tikai par vienu numuru augstāk".

Vienīgais saraksts, kura pārstāvis neieradās uz izlozi, bija PLL, lai gan tās valdes priekšsēdētājs Guntis Ulmanis tolaik bija Saeimā. Portāls "Delfi" noskaidroja, ka viņam kāds no apvienībā esošo partiju frakciju darbiniekiem neprecīzi pateica laiku, kad jāierodas Saeimas Sarkanajā zālē uz izlozi. Ulmaņa vietā lozi izvilka CVK pārstāvji un PLL tika astotais numurs. Ulmanis vēlāk iegāja zālē, ieraudzīja, ka saraksta izloze ir nokavēta, un aizgāja prom.

Neparasts bija arī Pēdējās partijas pārstāvja "uznāciens". Numuru kopā ar partijas valdes locekli Natālija Baškirovu nāca izvilkt arī vājredzīgais Raimonds Strazdiņš, kam līdzi bija suns – pavadonis labradors Brenda.

Vairāki saraksti, kas veidojas, saplūstot diviem spēkiem, deleģēja divus pārstāvjus numura izvilkšanai, piemēram, ZZS pārstāvēja Latvijas Zaļās partijas biedrs Ingmārs Līdaka un Zemnieku savienības deputāte Baiba Rivža. Arī nacionālo apvienību pārstāvēja gan Imants Parādnieks (VL), gan Gaidis Bērziņš (TB/LNNK).

Jau ziņots, ka CVK saņēma 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti un 1239 deputātu kandidāti, kuru vidū ir 87 pašreizējie parlamentārieši. Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, kas notika 2006.gadā, iesniegto kandidātu sarakstu skaits samazinājies par sešiem sarakstiem jeb 32%, bet vēlēšanām pieteikto deputātu kandidātu skaits pieaudzis par 215 kandidātiem jeb 21%. Uz vienu deputāta vietu 10.Saeimā pretendē vidēji 12 deputātu kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!