Foto: F64
Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ceturtdien sāka nojaukt vecās ēkas, lai atbrīvotu vietu slimnīcas jaunā korpusa būvlaukumam, informē slimnīca.

Foto galerija

30.korpusā, kuru nojauc pirmo, pirms tam atradās topogrāfiskās anatomijas katedra, vēlāk arī fizikālās medicīnas prakse un protēžu laboratorija.

Kopumā slimnīcas teritorijā nojauks vairākas vienstāvu un trīsstāvu ēkas, garāžu, kā arī vairākas pussabrukušas ēkas, lai atbrīvotu vietu jaunā korpusa būvlaukumam. Pirmajā kārtā līdz nākamā gada februārim paredzēts nojaukt 30 ēkas 11 000 kvadrātmetru platībā.

Lai vecās ēkas varētu nojaukt, uz citām telpām jau pārvietotas vairākas slimnīcas struktūrvienības un nodaļas. Klīniskās imunoloģijas centrs pārvietots no 19. uz 37.korpusu, Radionukleīdā nodaļa, kur veic scintigrāfijas, pārvietota uz 108.korpusa pagrabstāvu, 29.nodaļa (arodslimību un terapeitiskā nodaļa, Černobiļas AES avārijā cietušo ārstēšana) pārvietota daļēji uz 1.nodaļu un 9.nodaļu. Pārmaiņas skar arī studentus un rezidentus – RSU un LU mācību telpas pārvietotas uz 21.korpusu. Atrašanās vietu mainījis arī Darba analīzes un statistikas departamenta Medicīnas informātikas dienests, kā arī Medicīnas tehnoloģiju departaments. Plānots pārvietot arī skābekļa iekārtu.

Būvniecības dēļ mainīsies arī gājēju un automašīnu plūsma slimnīcas teritorijā, kā arī paredzami būtiski ierobežojumi autotransporta iebraukšanai un novietošanai slimnīcas teritorijā.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs uzsver: "Slimnīcas ēkas ir simtgadīgas. Ik dienu slimnīcā notiek avārijas – plīst ūdensvadi, traucēta elektrības padeve. Stradiņa slimnīcai ir nepieciešamas šīs pārmaiņas, lai nodrošinātu pacientiem ārstēšanu un aprūpi cilvēka cienīgos apstākļos."

Vērienīgais Stradiņa slimnīcas attīstības projekts aizsākts 2006.gadā ar starptautisku plenēru. 2008.gada nogalē veiksmīgi noslēdzās Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības publiskā apspriešana, 2009.gada martā saņemts Rīgas domes apstiprināts projektēšanas un arhitektūras uzdevums.

Šobrīd slimnīcas saņēmusi būvatļauju un ēku demontāžu veiks uzņēmums "Skonto būve", kas uzvarējis konkursā par veco ēku demontāžu un inženiertehnisko tīklu pārnešanu.

Noslēdzies arī metu konkurss par slimnīcas ēku kompleksa attīstības arhitektonisko vīziju, uzvarētāji ir apvienība "NAMS – JKMM" un personu apvienība SIA "Artblok" un "Rosslyn Medical Limited". Šobrīd norit sarunu procedūra par skiču projekta izstrādi ar metu konkursa uzvarētājiem.

Slimnīca cer, ka, savlaicīgi pabeidzot demontāžas darbus un pārvietojot inženiertehniskos tīklus, jaunās ēkas celtniecību varēs sākt 2012.gadā. Paredzēts, ka A korpuss varētu tikt uzcelts un aprīkots trīs gadu laikā.

Slimnīcas attīstības projektu finansē no valsts galvotā aizdevuma 46,4 miljoni latu apmērā un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem (ERAF) 10 miljonu latu apmērā. Līdz 2012.gadam apgūstot 10 miljonus latu no ERAF, slimnīca var pretendēt uz vēl papildu septiņiem miljoniem latu.

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca ir atklāta 1910.gadā, vairākas ēkas celtas arī padomju laikos. Simtgadīgo ēku infrastruktūra ir nolietota un vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Šobrīd Stradiņa slimnīcas kompleksa būtiskākā problēma ir telpu trūkums, kas pacientiem liedz saņemt veselības aprūpi nepieciešamajā apjomā un kvalitātē. Pašlaik slimnīcas kompleksu veido 55 ēkas. Liela daļa no tām ir mazas, atsevišķi izvietotas ēkas, kas apgrūtina pacientu pārvietošanu un kavē personāla darbu.

Stradiņa slimnīcas ēku kompleksa rekonstrukcijas projekts ietver daļēju ēku nojaukšanu, divu jaunu korpusu būvniecību, vēsturiskā mantojuma - Šmēlinga arhitektūras pieminekļu – restaurēšanu, izvietojot tur mācību un zinātnes parku.

Jaunajos korpusos paredzēts plašs neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs, 38 moderni operāciju bloki, kā arī kardioloģijas, ķirurģijas, transplantoloģijas, internās medicīnas un neiroloģijas centri. Tāpat tiks nodrošināta arī onkoloģiskā palīdzība, plašas diagnostikas iespējas, dzemdību un ginekoloģiskā aprūpe un rehabilitācija. Vēl lielāku pacientu skaitu paredz aptvert konsultatīvā poliklīnika un ambulatorās pieņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!