Foto: F64
Apvienības "Vienotība" līderis Ģirts Valdis Kristovskis mēģinājis iesaistīties saimnieciskajā strīdā starp Aizsardzības ministriju un AS "Neja & Ko", svētdien intervijā "De facto" atzina bijušais aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS).

Lieģis skaidro, ka "partijas vadītājs Kristovskis ir ar šiem uzņēmējiem kontaktējies". "Mums ar Kristovska kungu ir bijušas sarunas par šiem jautājumiem. Viņš arī interesējās pie citiem ministrijas darbiniekiem - pie valsts sekretāra," sacīja Lieģis.

"De facto" atgādina, ka saimniecisks strīds starp AM un firmu "Neja & Ko" ilgst jau trīs gadus. 2006.gada nogalē šūšanas firma "Neja & Ko" starp 11 pretendentiem uzvarēja Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras rīkotajā konkursā par īpašu nakts redzamības iekārtu piegādi armijai. Tolaik firmas padomes priekšsēdētājs bija Jānis Apelis, bijušais Drošības policijas priekšnieks.

Saņēmuši līgumā paredzēto priekšapmaksu 300 tūkstošus latu, "Neja & Ko" saprata, ka nevarēs AM piegādāt tādas igauņu ražojuma ierīces ar holandiešu elektroniski optiskajiem gaismas pastiprinātājiem, kā paredz līgums, tāpēc izlēma tās izgatavot paši, iegādājoties galveno sastāvdaļu – gaismas pastiprinātāju - no holandiešiem. Tomēr NBS Nodrošinājuma pavēlniecība ar šādu radošu risinājumu nebija mierā, jo uzskatīja, ka piegādāta cita prece nekā prasīts konkursa nolikumā. To atzina arī IUB un tiesa, tomēr vēl līdz šim brīdim Aizsardzības ministrijai no firmas nav izdevies atgūt toreiz samaksātos 300 tūkstošus latu.
Tikmēr a/s "Neja & Ko" visu savu mantu, ieskaitot strīdus priekšmetu – nakts redzamības iekārtas, par vairākiem miljoniem latu ieķīlājusi "Parex" bankā.

Nejas advokāts Zigurds Aumeistars telefonsarunā "De facto" norādīja, ka firma savu vainu atzīst, gatava naudu un soda procentus atmaksāt, bet Aizsardzības ministrija neesot pietiekami pretimnākoša – neļaujot tikt pie nakts redzamības iekārtām, kas visu šo laiku glabājās armijas noliktavās.

Tikmēr Aizsardzības ministrija nepieciešamās nakts redzamības iekārtas ieguvusi no ASV tehniskās palīdzības programmas, maksājot tikai par transportu un nodokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!