Foto: EPA/LETA
Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera kundze Lilita Zatlere pirmdien saņēmusi Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva kundzes Svetlanas Medvedevas solījumu apmeklēt Latviju kaut vai privātā vizītē – tā par pirmdien notikušo sarunu Kremlī žurnālistiem pastāstīja pati Zatlere.

Prezidenta kundze, kurai Krievijas vizītes programma atšķiras no prezidenta grafika, pastāstīja, ka ar Medvedevas kundzi sākotnēji mēģinājušas "viena otru sajust". Tad uzvirmoja sievišķīgas emocijas: Medvedeva uzslavēja Zatleri par viņas aktivitātēm saistībā ar kultūru un izglītību. "Viņu sajūsmināja un iepriekš nebija ienācis prātā tas, ka (prezidenta kundze) var būt patronese valsts apbalvojumiem un izstādēm. Viņa teica: es arī tā gribētu! Es saku: labi, dariet to, es neteikšu, ka to jūs aizņēmāties no manis," pastāstīja Zatlere.

Abu dāmu tikšanās noslēgumā Medvedeva piedāvāja Zatlerei sadarbību kultūras, izglītības un sociālajā jomā. Tikšanās ilgums pārsniedza plānoto, un tās laikā Medvedeva kundze savai Latvijas "kolēģei" izrādīja arī Kremļa prestižākās zāles.

Kas sakāms Zatleres kundzei bija arī par pašu Krievijas prezidentu, jo abu valstu pirmie pāri piecpadsmit minūtes pavadīja kopā, dzerot tēju, pirms abi prezidenti aizgāja savās sarunās. "Ļoti atraktīvs, simpātisks, interesants kungs. Ļoti atbrīvots viņš man likās, ļoti labvēlīgs, visu to labāko [varu teikt par viņu]," tā Krievijas prezidentu raksturoja viņa Latvijas kolēģa dzīvesbiedre.

Abi Medvedevi solījuši ierasties Rīgā, atklāja prezidenta kundze. Pats Krievijas prezidents pirmdienas preses konferencē atzina, ka nekad nav bijis Latvijā, bet viņa kundze Zatlerei pastāstīja, ka padomju laikā ir atpūtusies Jūrmalā. "Viņa teica: ja mums nesanāk atbraukt kādā oficiālā vizītē, kas prasa diezgan lielu sagatavošanu, tad varbūt privātajā. Jebkurā gadījumā solījums bija dots," sacīja Latvijas prezidenta dzīvesbiedre.

Prezidenta kundzei vizītes laikā bija, pēc viņas pašas vārdiem,  ekskluzīva iespēja apmeklēt Maskavas dimantu fondu. Zatlere arī atklāja Latvijas mākslinieku izstādi vienā no prestižajām Maskavas galerijām - no Latvijas atvestas deviņpadsmit mākslinieku gleznas, un prezidenta kundze to raksturoja kā "ļoti nozīmīgu brīdi mūsu māksliniekiem", par ko jāizsaka pateicība galerijas "Rīga" vadībai.

Pirmdien Zatlere arī apmeklējusi Lielo teātri, kur tikās ar teātra direktora vietnieku, kā arī Ārzemju literatūras bibliotēku. Savukārt otrdien no rīta prezidenta kundze apmeklēja Tretjakova galeriju. "Tas, ka tu esi simtiem reižu redzējis reprodukcijas, gleznas grāmatās un filmās, un pēkšņi tu stāvi aci pret aci ar slaveniem krievu klasiķiem-vecmeistariem... Tas ir neaizmirstams mirklis," savus iespaidus aprakstīja prezidenta dzīvesbiedre.

Zatlere sacīja, ka par spilgtākajiem Krievijas vizītes iespaidiem viņai varētu vaicāt pēc pāris dienām, kad būs nosēdušās emocijas, tomēr viņai atmiņā palikusi cilvēku atvērtība un sirsnība. "Kā nu kurš ir interpretējis (došanos uz Krieviju). Es gribu teikt: aizbrauciet, paskatieties, sajūtiet un tikai tad izdariet secinājumus - nesteidzieties laikam pa priekšu!" sacīja prezidenta kundze.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents kopš svētdienas uzturas oficiālā vizītē Krievijā, kur viņa plānotas tikšanās ar kaimiņvalsts augstākajām amatpersonām. Pirmdien Zatlers tikās ar prezidentu Medvedevu un premjeru Putinu, pārrunājot daudzus aktuālus abu valstu attiecību jautājumus, tostarp par vēstures notikumu traktējumu, Krievijas tautiešu situāciju Latvijā un ekonomiskās sadarbības jautājumus. Vizītes ietvaros pirmdien parakstīti deviņi nozīmīgi Latvijas un Krievijas līgumi, tai skaitā par sociālo nodrošinājumu, nodokļu dubulto neaplikšanu un citi

Valsts prezidentu vizītē pavada aptuveni 190 cilvēku liela delegācija, tai skaitā 120 uzņēmēju pārstāvji, un tā ir Latvijas vēsturē lielākā prezidenta vizītes delegācija. Paralēli vizītei Krievijā notiek arī Latvijas - Krievijas biznesa forums un citi pasākumi.

Pēdējā Latvijas prezidenta oficiālā vizīte Krievijā bija 1994.gada aprīlī, kad Guntis Ulmanis Maskavā parakstīja līgumu par PSRS armijas izvešanu. Vēl Latvijas prezidenti divreiz apmeklējuši Krieviju, bet tās nav bijušas oficiālās darba vizītes - 2005.gadā Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Otrā pasaules kara beigu atceres 60.gadskārtas pasākumā Maskavā, bet Zatlers līdzīgu pasākumu apmeklēja šogad.

Zatlera vizīte Maskavā un Sanktpēterburgā ilgs četras dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!