Foto: stock.xchng
Aizkraukles novada dome pieprasa atcelt valdības šonedēļ pieņemtās izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas paredz, ka traumpunkti turpmāk strādās tikai vakaros, naktīs un brīvdienās, kā arī nosaka, ka valsts naudu tiem turpmāk piešķirs atkarībā no pacientu skaita.

Dome vēstulē Valsts prezidentam Valdim Zatleram, premjeram Valdim Dombrovskim (V) un veselības ministram Jurim Bārzdiņam (Liepājas partija) norāda, ka, izpildot valdības lēmumu, slimnīcas nonāktu pretrunā ar Satversmi, kas nosaka, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība iedzīvotājiem jāsaņem bez maksas.

"Pirmkārt, tas [izmaiņas] skars visu reģionu intereses un iedzīvotāju tiesības saņemt tūlītēju bezmaksas neatliekamo medicīnisko palīdzību dzīves vietas tuvumā. Otrkārt, pazemināsies sniegtās neatliekamās palīdzības operativitāte un kvalitāte," uzskata pašvaldība.

Dome arī norāda, ka iedzīvotāju ierobežotās maksātspējas dēļ pieaugs izdevumi pašvaldību sociālajiem dienestiem, taču tie nav nodrošināti ar atbilstošu autotransportu traumēto personu pārvadāšanai.

Pašvaldība norāda, ka ieguvums no izmaiņām valsts budžetā būtu aptuveni viens miljons latu gadā (katrā iestādē 90 000 latu gadā), "un, domājams, tiks iztērēts kā papildu finansējumam NMPD, kam saistībā ar noteikumu grozījumiem palielināsies izdevumi".

"Ņemot vērā likuma "Par pašvaldībām" 15.panta 6. punktā definētās pašvaldības autonomās funkcijas, kuras liek "nodrošināt veselības aprūpes pieejamību, kā arī veicināt iedzīvotāju veselīgu dzīves veidu ..", aizstāvot likumā un Satversmē noteiktās iedzīvotāju tiesības, kā arī paužot personisko pilsonisko nostāju, pieprasām atcelt MK noteikumu "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" veiktos grozījumus un atjaunot traumpunktu finansējumu iepriekšējā apjomā," teikts pašvaldības vēstulē.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma mainīt traumpunktu finansēšanas kārtību, nosakot, ka fiksēto mēneša samaksu traumpunkta darbības nodrošināšanai piešķirs atbilstoši pacientu skaitam. No nākamā gada traumpunktos, kurus gadā apmeklē līdz 3499 pacientiem, valsts apmaksās 3,25 ārstu slodzes un līdz ar to dežūrēs viens speciālists, bet traumpunktos ar apmeklējumu virs 3500 pacientiem valsts apmaksās 6,5 slodzes, un līdz ar to tajos varēs dežurēt divi speciālisti.

Tāpat no nākamā gada traumpunktu darbību pielāgos pacientu plūsmai – tie strādās darba dienās vakaros un naktī - no plkst.18:00 līdz 8:00 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī.

Veselības ministrija (VM) cer, ka no nākamā gada 1.janvāra pacientus ar nelielām traumām dienas laikā, kad traumpunkti nestrādās, spēs apkalpot slimnīcu dienas stacionāru speciālisti un ģimenes ārsti, taču ne slimnīcas, ne ģimenes ārsti šādu papildus slodzi nav gatavi uzņemties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!