Latvijā šogad reģistrētas divas jaunas putnu sugas - stepes piekūns un īspirkstu mizuložņa, pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Līdz ar to patlaban Latvijā kopumā ir konstatētas jau 344 putnu sugas.

Stepes piekūns ("Falco cherrug") divreiz šķērsojis Latviju maijā. "Interesanti ir tas, ka Latvijā putnu neviens nenovēroja - sugu pieskaitīt varēja tāpēc, ka ziemeļaustrumu Ungārijā, no kurienes nāk šis putns, tas tika aprīkots ar satelītraidītāju. Pēc tā arī varēja redzēt, ka putna ceļš ir šķērsojis Latviju," paskaidroja Ķerus. Stepes piekūni ligzdo galvenokārt Āzijā, bet to izplatības areāls iesniedzas arī Eiropas dienvidaustrumu daļā.

Otra jaunā suga - īspirkstu mizložņa ("Certhia brachydactyla") - 12. septembrī noķerta Papes putnu gredzenošanas stacijā. Šī suga ligzdo galvenokārt Eiropas centrālajā, rietumu un dienvidu daļā. Latvijā ir bieži sastopama meža putnu suga - mizložņa, kas ir ļoti līdzīga īspirkstu mizložņai.

"Pieļauju, ka tieši ļoti grūtās atšķiršanas dēļ šis ir pirmais novērojums Latvijā, jo bija iespējams putnu apskatīt, turot rokā. Faktiski ir vēl daži neapstiprināti un līdz ar to nepubliskoti iespējami šīs sugas novērojumi jau iepriekšējos gados. Šī ir viena no sugām, kam prognozēta ienākšana Latvijā klimata pārmaiņu ietekmē," norādīja LOB valdes priekšsēdētājs.

2009.gadā Latvijā tika konstatētas piecas jaunas putnu sugas - sārtā kaija ("Rhodostethia rosea"), Kamčatkas kaija ("Larus schistisagus"), stepes ērglis ("Aquila nipalensis"), lopu gārnis ("Bubulcus ibis") un tundras šņibītis ("Calidris melanotos").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!