Foto: LETA
Valdībai būtu jāveic nopietna valsts funkciju analīze un jānovērš to dublēšanās, nevis jāsamazina atbalsts bērniem un pensionāriem, pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sacīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētāja Aina Verze.

"Ir tik daudz nelietderīgu izmaksu," teica Verze, norādot, ka nepieciešamos budžeta ietaupījumus varētu atrast arī citur, nevis meklēt vieglāko ceļu - ķerties pie kādas atsevišķas sabiedrības grupas.

LPF vadītāja uzsvēra - ir tik daudz statistikas, taču katastrofāli trūkst jebkādas tās analīzes, lai gan daudz cilvēku par to saņem algu. "Nu tad pierādiet, palīdziet valdībai šādā smagā situācijā," mudināja Verze.

"Atņemt pensionāriem nav valstisks skatījums," sarunā ar žurnālistiem minēja LPF vadītāja. "Mēs kategoriski iebilstam pret šo attieksmi, ka piemaksas [pie pensijām] ir dāvinājums. Tas ir tāds pats īpašums kā pensijas. Un tā vienkārši atņemt, piemēram, divus latus - tā ir cilvēku tracināšana."

"Ja mēs tagad samazināsim šīs piemaksas, kas ir tiesisks pārkāpums, cik mēs no tā iegūsim? Pusmiljonu, augstākais, miljonu latu. Ar šīm sociālā budžeta detaļām mēs nenosedzam nepieciešamo konsolidāciju," piebilda Verze.

Tikšanās laikā LPF pārstāvji arī lūguši prezidentu sekot līdzi, lai veselības aprūpe būtu viena no valdības prioritātēm un budžeta grozījumos finansējums tai tiktu atjaunots pagājušā gada faktiskajā līmenī.

Jau vēstīts - lai nebūtu jāmazina ģimenes valsts pabalsta saņēmēju loks, atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plānoja vērsties pie LPF, lai lūgtu apsvērt iespējas akceptēt piemaksu samazinājumu pie lielajām pensijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!