Foto: F64
Labklājības ministrija (LM) pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iesnieguma labklājības ministrei Ilonai Jurševskai (ZZS) uzsākusi disciplinārlietu par Valsts sociālās aprūpes centra "Kurzeme" direktores Daces Zagrebinas rīcību, bez konkursa pieņemot darbā savu meitu, kā arī LM departamenta direktora Visvalža Gūtmaņa dēlu dzīvesbiedres.

KNAB ministriju aicināja arī izvērtēt, vai labas pārvaldības principam atbilst Zagrebinas noslēgtie līgumi par videonovērošanas un signalizācijas sistēmu ierīkošanu ar SIA "Contego Security", kuras līdzīpašnieks ir Gūtmaņa dēls un "Kurzemes" direktores vietnieces vīrs. LM preses pārstāve Liene Užule portālam "Delfi" piektdien pavēstīja, ka pret Zagrebinu uzsākta disciplinārlieta un komentārus par lietas apstākļiem ministrija sniegšot pēc lietas pabeigšanas.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka februāra vidū Jurševskai nosūtīta KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša parakstīta vēstule, kurā norādīts: LM jau iepriekš kompleksās pārbaudes rezultātā konstatēja VSAC "Kurzeme" "atsevišķas neatbilstības, kas rada būtisku finanšu un labas pārvaldības risku", piemēram, nepilnības grāmatvedības dokumentos un iepirkuma procedūrās.

Tomēr KNAB secinājis, ka LM nav vērtējusi Zagrebinas atbildību par pārkāpumiem, kā arī konstatējis citus Zagrebinas iespējamos pārkāpumus. Tā, piemēram, 2008.gadā, būdama SAC "Iļģi" direktore, Zagrebina bez konkursa darbā par lietvedi pieņēmusi savu meitu Baibu Sproģi, norāda KNAB.

Savukārt drīz pēc tam, kad 2010.gada sākumā vairāki SAC apvienoti zem jaunizveidotā VSAC "Kurzeme" jumta un Zagrebina kļuva par tā direktori, tur sāka strādāt arī Gūtmaņa dēlu dzīvesbiedres. 4.janvārī Zagrebina noslēdza darba līgumus ar Katrīnu Gūtmani, kas kļuva par personāla speciālisti, un Baibu Sermoli (tagad Gūtmani), kas kļuva par personāla daļas vadītāju. Arī uz šiem amatiem konkursi netika rīkoti, norāda KNAB.

Savukārt pērn 1.jūnijā ar Zagrebinas rīkojumiem Katrīnai Gūtmanei palielināta alga no 530 uz 698 latiem, bet Sermole pārcelta jaunizveidotā direktores vietnieces–personāla nodaļas vadītājas amatā, un viņas alga pieauga no 700 līdz 1100 latiem mēnesī, LM informēja KNAB.

Katrīna Gūtmane ir Gata Gūtmaņa, bet Baiba Gūtmane – Raita Gūtmaņa sieva, savukārt abu vīriešu tēvs ir LM Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta direktors Visvaldis Gūtmanis, norāda KNAB.

Šis departaments izstrādā valsts politiku sociālās aprūpes jomā. KNAB norāda, ka departaments "var ietekmēt klientu plūsmu no valsts budžeta līdzekļiem finansēto sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai VSAC "Kurzeme", tādējādi arī no valsts budžeta piešķirto finansējuma apmēru". Ņemot to vērā, KNAB lūdz LM izvērtēt, vai Zagrebina, pieņemot abas Gūtmaņa vedeklas darbā, rīkojusies "tiesiski, lietderīgi un atbilstoši labas pārvaldības principiem".

Visvaldis Gūtmanis ir liepājnieks un pilsētas sociālo jautājumu nozares speciālistu vidē ir labi zināms, jo līdz 2007. gada rudenim bija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Liepājas nodaļas vadītājs, no kurienes vēlāk pārcelts pašreizējā amatā LM. 2005.gadā viņš kandidējis Liepājas domes vēlēšanās no pilsētas mēra Ulda Seska vadītās Liepājas partijas(LP), kurai šobrīd ir sadarbības līgums ar ZZS.

Arī Zagrebina ir LP biedre un Gūtmani labi pazīst, taču portālam "Delfi" norādīja, ka tas neesot nekas sevišķs – pilsēta esot maza, partijā esot daudzi, bet nozarē viņa strādā jau 13 gadus, tāpēc paziņu starp labklājības speciālistiem viņai esot daudz.

Par lietas apstākļiem Zagrebina atbildēs portālam "Delfi" bija ļoti lakoniska, sakot, ka vispirms skaidrojumu sniegs ministrijai disciplinārlietas ietvaros. Viņa norādīja, ka abas sievietes pieņēma darbā uz Darba likuma pamata un konkursus nevajadzēja rīkot, jo tie nav ierēdņu amati. Visvaldis Gūtmanis šo darbinieču pieņemšanu viņai neesot ieteicis, jo "man bija citi informācijas avoti", klāsta VSAC direktore. Viņa arī uzsvēra, ka problēmas radušās tikai tāpēc, ka sievietes tagad ir oficiāli precējušās ar LM ierēdņa dēliem: "Daudzi dzīvo kopā, bet nav precējušies, un nekā tāda līdz ar to nav."

Zagrebina pavēstīja, ka dažādus skaidrojumus KNAB, LM un tagad arī Valsts kontrolei, kuras pārstāvji ieradās šonedēļ, viņa rakstot jau kopš pagājušās vasaras. Plašāku skaidrojumu Zagrebina sola pēc disciplinārlietas pabeigšanas, bet līdz tam aicina visu vaicāt augstākstāvošajai personai – labklājības ministrei.

KNAB vēstulē lūdzis LM vērtēt arī Zagrebinas noslēgtos līgumus par videonovērošanas iekārtu iegādi, montāžu un uzstādīšanu, kā arī ugunsdzēsības signalizācijas pakalpojumiem ar SIA "Contago Security". Uzņēmumu reģistru apkalpojošā SIA "Lursoft" datubāze liecina, ka kopš uzņēmuma dibināšanas 2009.gada vidū tā valdes priekšsēdētājs un puses daļu īpašnieks ir Raitis Gūtmanis.

Zagrebina portālam "Delfi" sacīja, ka līgumi ar šo firmu slēgti par apmēram trīs tūkstošus latu lielu summu, tomēr detaļas pagaidām neatklāja. Savukārt Raitis Gūtmanis telefonsarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka par līgumiem ar VSAC "Kurzeme" "kaut ko" esot dzirdējis, taču uzņēmumā ir arī citi valdes locekļi un darbinieki, tāpēc plašāk informēts viņš neesot. Viņš atzina, ka ir precējies ar VSAC direktores vietnieci, taču "šādos jautājumos mēs nekontaktējamies". Gūtmanis sarunas laikā atteicās atklāt, kad un par kādām summām viņa vadītais uzņēmums slēdzis līgumus ar VSAC, aicinot jautājumus sūtīt pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, jo e-pasta tam neesot.

Ar VSAC "Kurzeme" direktores vietnieci un Raita Gūtmaņa sievu Baibu Gūtmani piektdien portālam "Delfi" neizdevās sazināties – kāda darbiniece pavēstīja, ka viņa slimojot un neesot darbā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS), kas arī ir Liepājas partijas biedre, portālam "Delfi"sacīja, ka oficiāli par situāciju komisija informēta neesot un Saeimā VSAC "Kurzemē" konstatēto pārrunāt varētu vien pēc LM pārbaudes beigām. Tomēr par lietas apstākļiem Barča bija diezgan labi informēta, ko skaidro ar to, ka "mēs, liepājnieki, jau visu viens par otru zinām," turklāt ar Zagrebinu nesen par to runājusi pa tālruni.

Barča stāsta, ka Baibai Gūtmanei jurisprudencē ir maģistra, bet Katrīnai Gūtmanei – bakalaura grāds. "Nu nav aprūpes centros līdz šim bijuši juristi ar augstāko izglītību," saka deputāte. Viņa skaidro, ka "tas nav viens, bet apvienoti seši pansionāti", līdz ar to varēja būt nepieciešamība pērn gada sākumā, kad VSAC "Kurzeme" vispār sāka strādāt, pieņemt jaunus darbiniekus, un konkursi neesot bijuši obligāti.

To, kāpēc tur sāka strādāt Gūtmaņa esošā un topošā vedekla, Barča nevar izskaidrot, bet norāda, ka "šādas paralēles mēs visādi varētu savilkt". Pašas Barčas meita ir Sociālā dienesta direktora vietniece Liepājā, stāsta deputāte, tomēr atzīst, ka meita dienestā strādājusi jau sen.

LM pārstāvis Visvaldis Gūtmanis piektdien visu dienu bijis aizņemts seminārā, portālam "Delfi" sacīja ministrijā, tāpēc viņa komentāru solīja ne ātrāk kā vēlā pēcpusdienā.

Savukārt KNAB preses pārstāve Ieva Karlberga portālam "Delfi" neatklāja, vai birojs ir informēts par uzsākto disciplinārlietu, sakot, ka KNAB konkrētas darbības nekomentē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!