Foto: LETA
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kuri paredz atcelt ierobežojumus tiesnešiem, kas kandidē Saeimas vēlēšanās.

Par grozījumiem nobalsoja 90 deputāti, nevienam neesot pret un neatturoties.

Saskaņā ar Juridiskās komisijas iepriekš atbalstīto likumprojekta redakciju tiesnesim, kas pieteikts par Saeimas deputāta kandidātu, vairs nebūs jāatstāj ieņemamais amats. Tiesnesis šo amatu zaudēs vienīgi tad, ja viņš tiks ievēlēts Saeimā.

Pastāvošais ierobežojums gan tiks saglabāts attiecībā uz Satversmes tiesas tiesnešiem, kuriem, tāpat kā virknei citu amatpersonu, pēc deputātu kandidātu saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj ieņemamais amats.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) iepriekš vēstīja, ka komisija nāca klajā ir iniciatīvu grozīt likumu, lai novērstu nesamērīgi noteiktos vēlēšanu tiesību ierobežojumus, jo tiesnesim, kas, kandidējot vēlēšanās, atstājis savu amatu, neievēlēšanas gadījumā ir ierobežotas iespējas atgriezties līdzšinējā amatā.

Likumprojekts izstrādāts, ņemot vērā Satversmes tiesā ierosināto lietu par attiecīgās Saeimas vēlēšanu likuma normas atbilstību valsts pamatlikumam.

Jau ziņots, ka ST ierosināja lietu pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma, kas izskatīja lietu par Liepājas tiesas tiesneses Sandras Briķes svītrošanu no kandidātu saraksta 10.Saeimas vēlēšanās. Administratīvā apgabaltiesa uzskata, ka norma, kas paredz: "Ja par deputātu kandidātu ir pieteikts tiesnesis, viņam pēc deputātu kandidāta saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj amats un viena mēneša laikā jāiesniedz šo faktu apstiprinoši dokumenti Centrālajai vēlēšanu komisijai", neatbilst samērīguma principam un līdz ar to Satversmes 1.pantam.

Liepājas tiesas tiesnesi Briķi, kura kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās no Kristīgi demokrātiskās savienības, CVK svītroja no deputātu kandidātu saraksta, jo viņa atteicās atkāpties no tiesneša amata. Tiesnese savukārt uzskata, ka drīkst kandidēt Saeimas vēlēšanās bez jebkādiem ierobežojumiem, arī neatstājot tiesneses amatu, jo šādas tiesības viņai garantē Satversme.

CVK lēmumu Briķe apstrīdēja Administratīvajā tiesā, kura savukārt nolēma vērsties Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!