Foto: LETA
Šogad Notāru dienās sniegtajās bezmaksas konsultācijās iedzīvotāji visvairāk interesējušies par jautājumiem, kas saistīti ar nekustamo īpašumu, tā iegādi un dāvinājumu, kā arī bezstrīdus laulības šķiršanu, informē Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotājdirektore Vija Piziča.

Viņas skatījumā, šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem cilvēki bijuši vairāk apjukuši un trauksmaini, un pie notāriem meklējuši iespēju konsultēties par sadzīviska rakstura problēmu risinājumu, kam nav bijis tiešas saiknes ar jurisprudenci un notāru kompetenci, piemēram, komunālo maksājumu rēķiniem un to veidošanos, kā arī citiem.

Šādās situācijās notāri mēģinājuši palīdzēt atrisināt sasāpējušās problēmas, norādot iedzīvotājiem iestādes vai personas, kas parasti šādus jautājumus mēdz risināt, taču bijušas arī situācijas, kad iedzīvotājs pie notāra nācis pēc valsts iestādes apmeklējuma, kur viņam nav sniegta atbilde. Piziča uzsvēra, ka secinājums no tā esot, ka "ar jaunu sparu jāiedibina valsts pārvaldē labas pārvaldības princips".

Piziča sacīja, ka pēc provizoriskām aplēsēm šogad iedzīvotāju interese bijusi ne mazāka kā pērn, kad iespēju Notāru dienās bez maksas saņemt notāra juridisko palīdzību un uzzināt juridisku jautājumu nianses izmantoja vairāk nekā 6000 cilvēku visā Latvijā.

Precīzs iedzīvotāju skaits, kuriem notāri šogad snieguši bezmaksas juridiskās konsultācijas, varētu būt zināms tuvākajās dienās. Piziča gan zināja sacīt, ka ļoti aktīvi izmantota iespēja konsultācijas saņemt ar "Skype" starpniecību un turpmāk notāri paredzējuši lietotājvārdu skaitu palielināt.

Tāpat pēc šā gada Notāru dienām vai nu paši notāri sagatavos, vai nu lūgs Tieslietu ministriju (TM) sagatavot izmaiņas likumdošanā attiecībā uz vairākiem problēmu lokiem, piemēram, jautājumos, kas skar cilvēkus ar īpašām vajadzībām, kā arī kas attiecas uz iespēju tuviniekiem saņemt tuvinieka pensiju, kurš pārcietis insultu un tādēļ nav iespējams noskaidrot viņa gribu un uzrakstīt pilnvaru konkrētam radiniekam pensijas saņemšanai, taču naudas līdzekļi mēdz būt nepieciešami aktuālajā momentā.

LZNP pārstāve sacīja, ka, ņemot vērā lielo iedzīvotāju interesi, padomē varētu tikt skatīts jautājums par iespēju Notāru dienas rīkot un bezmaksas konsultācijas sniegt divas reizes, nevis reizi gadā.

Notāru dienās - 7.un 8.martā - iedzīvotājiem vairāk nekā 120 Latvijas notāru birojos bija iespējams saņemt bezmaksas konsultāciju. Konsultācijas šajā laikā tika sniegtas arī internetā.

Kā iepriekš norādīja LZNP, naudas un izpratnes trūkums, kā arī neziņa, kur vērsties, ir trīs būtiskākie iemesli, kurus iedzīvotāji min kā pamatu paviršai attieksmei pret juridisko jautājumu sakārtošanu.

Tikai 3,8% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka paši pietiekami labi orientējas juridiskās niansēs, turklāt pat mazāk nekā puse aptaujāto atzīst, ka dažādus līgumus pirms parakstīšanas rūpīgi izlasa, liecina pētījumu centra SKDS veiktā sabiedriskās domas aptauja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!