Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šefs Normunds Vilnītis uzskata par nepamatotu premjera Valda Dombrovska (V) lūgumu saskaņot jaunu biroja reglamenta projektu ar KNAB arodbiedrību un citām iestādes amatpersonām, portālam "Delfi" biroja šefa viedokli atklāja KNAB Ieva Karlsberga.

Vilnītis trešdien saņēma Dombrovska vēstuli par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja reglamenta projektu, kurā premjers lūdz izvērtēt Valsts kancelejas Juridiskā departamenta atzinumu, KNAB amatpersonu, kā arī KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības vēstuli un attiecīgi precizēt reglamenta projektu. KNAB patlaban izvērtē Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vērtējumu.

Ņemot vērā, ka KNAB nolikums nosaka – biroja reglamentu izdod KNAB priekšnieks, saskaņojot to ar Ministru prezidentu, Vilnītis ir ievērojis noteikto kārtību un neuzskata par pamatotu premjera prasību saskaņot reglamentu ar KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrību un citām iestādes amatpersonām, uzskata Vilnītis.

Turklāt KNAB priekšnieks uzsver, ka premjeram iesniegto KNAB struktūras modeli konceptuāli atbalstījusi Starpinstitūciju komisija, kuras sastāvā bija seši drošības un tiesībsargājošo iestāžu profesionāļi, kā arī Nacionālās drošības padome. Tāpēc KNAB pārstāve norāda, ka nav izprotama nepieciešamība reglamentu saskaņot ar personām, kuras personiski ieinteresētas gan līdzšinējo amatu, gan sociālo garantiju saglabāšanā.

"KNAB priekšnieks, saprotot, ka ar jebkurām strukturālām izmaiņām, piemēram, samazinot nodaļu un līdz ar to arī to vadītāju skaitu, tiek skartas atsevišķu darbinieku intereses, uzskata, ka nebūtu korekti iepriekš tās apspriest ar pašām ieinteresētajām personām. Bez tam uz jaunizveidoto struktūrvienību vadītāju amatiem būtu jāizsludina vismaz biroja iekšējais konkurss," teikts Vilnīša komentārā.

Vilnītis uzskata, ka premjers nerespektē Starpinstitucionālās komisijas un Nacionālās drošības padomes viedokli un rada precedentu, ka, pretēji likumu prasībām, turpmāk visās valsts pārvaldes iestādēs būs jāievieš prakse, ka iestāžu strukturālās izmaiņas jāsaskaņo ar arodbiedrībām un konsultatīviem veidojumiem.

Premjers žurnālistiem uzsvēra, ka saskaņā ar likumu KNAB priekšniekam izmaiņas reglamentā "ir jāsaskaņo". "Ja izmaiņas netiek saskaņotas, tad šie grozījumu nevar stāties spēkā," sacīja premjers.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka premjers ar februārī iesniegto biroja reglamentu nav apmierināts un vēstulē KNAB šefam lūdzis to precizēt. Premjers un Vilnītis ilgstoši nespēj vienoties par biroja reformu, turklāt pret Vilnīša iecerēm iebilda arī viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks, kuri pauda bažas par biroja nākotni un apšaubīja šefa vēlmi patiešām apkarot korupciju.

Konflikts gan KNAB iekšienē, gan ārpus tā ilgst jau sen. Šobrīd prokuratūras paspārnē ir izveidota darba grupa, kura vērtē Vilnīša atbildību ieņemamajam amatam. Šādu komisiju rosināja veidot ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un valdība ierosinājumu atbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!