Foto: DELFI
Latvijā nav pārāk daudz gadījumu, kad tikko uzbūvētām ēkām būtu jānovērš kādi defekti, komentēja Latvijas Būvinženieru savienības izpilddirektors Romāns Auniņš.

Jau ziņots, ka 31 dzīvoklim jaunajā dzīvojamo māju kompleksā Ulbrokas ielā 13, kas tika nodots ekspluatācijā tikai šā gada februārī, jau nepieciešams garantijas remonts, liecina pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" iesniegtā informācija Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam.

"Visi konstatētie defekti galvenokārt saistīti ar būvniecību ziemas apstākļos, paaugstinātu mitrumu būvkonstrukcijās, būvkonstrukciju pieļaujamo sēšanos jeb mikroplaisām un sanitārās tehnikas - ūdens maisītāju, izlietņu, vannu - pieregulēšanas nepieciešamību, sākot intensīvu ekspluatāciju. Līdz šim nevienā no trijām ekspluatācijā nodotajām mājām nopietni būvniecības defekti nav konstatēti," skaidroja "Rīgas pilsētbūvnieka" valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters.

Kā norādīja Auniņš, tipiskākās kļūdas, kas tiek pieļautas būvniecībā Latvijā, saistītas ar vēdināšanas starpslāņa starp ēku un siltumizolācijas materiālu neatstāšanu - nav atveres, lai gaiss cirkulētu.

"Jābūt ventilējamai spraugai," sacīja Auniņš, piebilstot, ka dažkārt arī nepareizi tiek ielikta pretkondensāta plēve, kura paredzēta, lai kondensāts nenokļūtu uz siltumizolācijas materiāla. Pretkondensāta plēvi neliek mitrā laikā, un tādus darbus pabeidz rudenī vai atsāk pavasarī.

Viņš gan norāda, ka, lai runātu par konkrēto ēku, tā būtu jāredz.

Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume savukārt uzskata, ka būvdarbu kvalitāti nevar norakstīt uz kādu gadalaiku, šajā gadījumā ziemu. "Tā izpaužas būvnieku profesionalitāte," uzskata Straume.

Auniņš arī norāda, ka darbs ziemā nevar būt iemesls tam, lai laikus nenovērstu garantijas laikā konstatētos defektus. Latvijas būvnormatīvi tādus gadījumus neparedz.

"Rīgas pilsētbūvnieks" vēstulē informē komitejas deputātus, ka pašlaik Ulbrokas ielas namos tiek novērsti 2011.gada 20.aprīļa apsekošanas aktā konstatētie defekti, uz kuriem attiecas būvdarbu garantija. Katram dzīvoklim noteikts defektu novēršanas termiņš, un gala termiņš visu defektu novēršanai ir 16.maijs. Kopumā trijās ekspluatācijā nodotajās mājās vēl jānovērš defekti 31 dzīvoklī.

"Rīgas pilsētbūvnieka" noslēgtais līgums ar SIA "Skonto būve" par Ulbrokas ielas daudzdzīvokļu māju kompleksa būvniecību garantē izpildīto darbu kvalitāti divu gadu laikā pēc to pabeigšanas un nodošanas. Saskaņā ar līguma nosacījumiem visi garantijas termiņos atklātie defekti tiek novērsti par uzņēmuma SIA "Skonto būve" līdzekļiem, norādīja Gaters.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!