Foto: DELFI
Valsts kontrole (VK), pārbaudot Iekšlietu ministrijas (IeM) 2010.gada pārskata sagatavošanas pareizību, ir atklājusi dažādas nepilnības un pārkāpumus lielākajā daļā iekšlietu sistēmas iestāžu, kā arī pašā ministrijā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

IeM šonedēļ izplatīja publisku paziņojumu par to, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), pamatojoties uz VK atzinumu, ir uzdevusi Valsts policijas (VP) priekšniekam Artim Velšam līdz 20.maijam sniegt virkni paskaidrojumu, tomēr, kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, paskaidrojumi pieprasīti arī Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Nodrošinājuma valsts aģentūras, IeM Informācijas centra un citu iestāžu vadītājiem.

IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, lūgta iepazīstināt ar ministres rīkojumu par paskaidrojumu pieprasīšanu, atbildēja, ka šis dokuments pagaidām ir ierobežotas pieejamības, jo VK vēl nav publiskojusi veiktās revīzijas atzinumu. Jautāta, kāpēc ministrija izplata informāciju tikai par pārkāpumiem VP, nepieminot citus dienestus, Skrebele teica, ka, visticamāk, tas ir skaidrojams ar VK konstatēto pārkāpumu nopietnību tieši VP koledžā.

Tiesa, iespējamos pārkāpumus VP koledžas finansējuma izlietošanā jau iepriekš auditā bija atklājusi pati VP. Saistībā ar to 2.martā tika ierosināta disciplinārlieta pret koledžas direktoru Aigaru Evardsonu, uz izmeklēšanas laiku atstādinot viņu no amata. Īsi pēc tam Evardsons nolēma doties izdienas pensijā. Koledžas direktora amatu viņš atstāja 25.martā, un līdz ar to 1.aprīlī VP izbeidza disciplinārlietu, pastāstīja Skrebele. Amatu pametusi arī viņa vietniece.

Neoficiāla informācija, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka par iespējamajiem pārkāpumiem jau pirms vairākiem mēnešiem ir arī sākts kriminālprocess, kura izmeklēšanu pārauga prokuratūra.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba pastāstīja, ka IeM revīzijas rezultāti tiks publiskoti pirmdien, 16.maijā, un līdz tam nekādus komentārus par pārbaudē konstatēto viņa nesniegšot. Atbildot uz jautājumu, vai revīzijā atklāts liels skaits pārkāpumu, Sudraba vien norādīja, ka šie pārkāpumi ir "diezgan nozīmīgi".

Kā ziņots, Mūrniece jau februārī paziņoja par demisiju, taču vēl turpina pildīt ministres pienākumus līdz 6.jūnijam.

Jau vēstīts, ka Mūrniece šonedēļ arī paziņoja, ka neatbalstīs Velša kā VP priekšnieka amata savienošanu ar VP koledžas Tiesību katedras docenta amatu. Arī šo lēmumu viņa pamatoja ar VK secinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!