Foto: Publicitātes foto
Rīgas Zooloģiskajā dārzā setsdien notika "Lielo ģimeņu diena", kurā piedalījās 200 daudzbērnu ģimenes – kopumā gandrīz 1000 cilvēku no visas Latvijas. Pasākuma laikā tika paziņota Latvijas "Gada lielģimene" un tā šogad ir Eiduku ģimene no Kokneses novada Bebru pagasta, informē pasākuma rīkotāji.

Ģimenes pieteicēja konkursam – deju kolektīva "Mutulītis" vadītāja Aija Rimša - pieteikumā raksta: "Šī ģimene ir apliecinājums tam, ka kopīgi ir iespējams pārvarēt vislielākos šķēršļus un
priecāties par vislielāko laimi. Ar ārkārtīgu apbrīnu esmu vērojusi viņu izturību, varēšanu tikt galā ar grūtībām, nezaudējot sevī prieku par to, ko dara. Kaut vairāk Latvijā būtu šādu stipru, mērķtiecīgu un labestīgu ģimeņu kāda ir Eiduku ģimene!"

Eiduku ģimene dzīvo Kokneses novada Bebru pagastā. Tēvs Ingus ir sporta skolotājs Bebru vispārizglītojošajā internāta pamatskolā, mamma Anita – šīs skolas krievu valodas skolotāja un bibliotekāre. Ģimenē ir septiņi bērni, no kuriem vecākais Kaspars (30) patlaban dzīvo un strādā Amerikā, Valts(25) un Krists(23) studē Rīgā, Nils(18) mācās Pļaviņu novada ģimnāzijā, Ralfs(13), Patrīcija(11) un Edijs(7) mācās Bebru pamatskolā.

Visi bērni ir lieli sportisti, kuri cītīgi trenējas, lai varētu piedalīties dažāda mēroga sacensībās. Viņi arī nesuši Latvijas vārdu ārpus tās robežām - Valts Eiduks pārstāvēja Latviju Turīnas Ziemas olimpiskajās spēlēs distanču slēpošanas disciplīnās, un ir daudzkārtējs Latvijas čempions slēpošanā, arī Krists, kurš 2006. gadā nesa Turīnas olimpisko lāpu, ir sasniedzis labus rezultātus ziemas sporta veidos. Visi bērni, izņemot mazo Ediju, ir vairākkārtēji Latvijas čempioni gan
slēpošanā, gan biatlonā savās vecuma grupās. Ģimenes jaunākās atvases Patrīcija un Edijs dejo arī skolas deju kolektīvā "Mutulītis". "Gada lielģimene" līdztekus goda nosaukumam iegūs arī naudas balvu – 500 latus.

Kopumā konkursā bija pieteiktas 184 Latvijas daudzbērnu ģimenes no visas Latvijas. Gada lielģimeni izvēlējās komisija, kurā darbojās Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks, "BIGBANK" Lielo ģimeņu dienas patronese Zane Vaļicka-Pētersone, "BIGBANK" Latvijas filiāles vadītājs Juris Pūce, Pirmā Latvijas ģimenes portāla www.calis.lv vadītāja Agnese Vīdnere.

Vienlaikus kopā ar konkursu lielajām ģimenēm notika arī bērnu dzejoļu konkurss "Mana ģimene". Konkursa laikā tika saņemti 136 bērnu dzejoļi no visām Latvijas malām. Labākie no tiem tika apbalvoti "Lielo ģimeņu dienas" pasākuma laikā. Galveno balvu ieguva deviņus gadus vecā Simona Marija Jansone no Liepājas, kura raksta:

"Es uzzīmēju māmiņu
Kā siltu jauku saulīti
Un blakus viņai tēti
Kā stipru jūras vēju.
Tad uzzīmēju pļavu -
Tā mana mīļā omīte.
Bet pļavā savu vectēvu
Kā vecu, lielu ozolu."

Simona Marija Jansone, Klāvs Kalniņš (10) no Kuldīgas un Anužu ģimenes bērni no Liepājas saņēma arī papildus balvas no "Narvesen" – zebru, lauvu un ziloni no "Narvesen" Āfrikas savannas dzīvieku rotaļlietu kolekcijas.

Kā pasākumā teica "BIGBANK" Latvijas filiāles vadītājs Juris Pūce: "Ģimene ir svarīga mums visem. Tā palīdz mums spert pirmos patstāvīgos soļus, ir balsts un mierinājums grūtākos brīžos, un tieši viņai mēs esam pateicīgi par to, kas mēs šodien esam. Jo vairāk saliedētu un stipru ģimeņu būs Latvijā, jo stiprāka un harmoniskāka būs mūsu valsts."

"BIGBANK" Lielo ģimeņu diena Latvijā notika jau piekto gadu. Goda nosaukuma piešķiršana, kas šogad notika otro reizi, Lielo ģimeņu dienas pasākuma laikā notika vienlaicīgi Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!