Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) trešdien veiktās kratīšanas varētu būt otrā vērienīgāka operācija biroja vēsturē, un tas pamatā nevarētu būt tikai kādas sarunas noklausīšana, uzskata bijušais biroja vadītājs, Saeimas deputāts, Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs un bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs (V).

Loskutovs ceturtdien intervijā Latvijas Radio, komentējot medijos izskanējušo informāciju par KNAB it kā noklausīto trīs oligarhu – Aivara Lemberga, Aināra Šlesera un Andra Šķēles sarunu, pauda, ka vienas sarunas noklausīšana nevar būt par pamatu procesam un operatīvajām darbībām, bet var kalpot kā nopietns papildu arguments biroja rīcībā esošajai informācijai.

Loskutovs atzina, ka viņam nav zināms, cik plaša ir KNAB trešdien veiktā informācija, bet, spriežot pēc publiski izskanējušajām ziņām, ka ir lūgti 42 vietu kratīšanas orderi, tā varētu būt otrā vērienīgākā operācija. Lielākā varētu būt vien biroja operācija uz Austrumu robežas.

Laikraksts "Neatkarīga" ceturtdien vēsta, ka 42 kratīšanas atļaujas izsniedzis Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis Rinalds Silakalns, kurš deva kratīšanas atļaujas arī žurnālistes Ilzes Naglas un Ilmāra Poikāna jeb Neo darbavietās un dzīvesvietās.

Savukārt Loskutovs intervijā Latvijas Radio neizslēdza, ka publikācija "Neatkarīgajā Rīta Avīzē", kas pareģoja KNAB darbības, varētu nozīmēt, ka no biroja noplūda informācija, un norādīja, ka tas nebūtu pieļaujams.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KNAB trešdien veicis kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā pret amatpersonām sācis kriminālprocesu par kukuļošanu, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notikusi nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notikusi arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK".

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu". Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un arī pats Lembergs notikušo saistīja ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!