Foto: LETA
Valdība otrdien pēc Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājuma atcēla pirms trim gadiem pieņemtos, bet tā arī neieviestos mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas sesku – reģistrācijas noteikumus, un nolēma līdz 2016.gadam ieviest jaunu "čipēšanas" sistēmu, paredzot uzlikt finansiālo slogu par suņu apzīmēšanu īpašniekiem.

Kā skaidrots valdībā iesniegtajos dokumentos, 2008.gada pavasarī pieņemto mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību nav izdevies ieviest naudas trūkuma dēļ. Šie noteikumi paredzēja "pirmreizēju" suņu apzīmēšanu par valsts budžeta līdzekļiem, proti, ka valsts noteiktā pārejas periodā apmaksātu visu suņu apzīmēšanu ar mikroshēmu, bet pēc tam – visu jaundzimušo kucēnu līdz sešu mēnešu vecumam "čipēšanu".

Šim nolūkam no valsts budžeta būtu vajadzīgi vairāk nekā 1,5 miljoni latu, ko bija plānots iegūt no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), taču galu galā no ERAF līdzekļiem finansējums tika rasts tikai mājas (istabas) dzīvnieku datubāzes izveidei, bet čipu iegādes un datu reģistrēšanas izmaksas, kas veido lielāko daļu no projekta ieviešanai nepieciešamajām izmaksām, tika atzītas par neattiecināmām.

Tāpēc ZM nolēma atcelt iepriekš pieņemtos noteikumus un sagatavot jaunus, "kuros noteikta mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība saskaņā ar pieejamo finansējumu".

Valdības otrdien atbalstītā sistēma, tāpat kā iepriekšējos noteikumos, paredz, ka visiem suņiem, kas sasnieguši sešu mēnešu vecumu, ir jābūt apzīmētiem un reģistrētiem, bet kaķus un mājas (istabas) seskus to īpašnieki varēs apzīmēt un reģistrēt pēc izvēles. Taču atšķirībā no iepriekšējiem noteikumiem, jaunie paredz, ka par suņu čipēšanu īpašniekiem būs jāmaksā pašiem. Tāpat dzīvnieku īpašniekiem būs jāmaksā par dzīvnieka reģistrāciju datu bāzē - pieci lati par pirmo reģistrāciju un 3,50 lati par reģistrācijas izmaiņām.

Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrs, ko uzturēs Lauksaimniecības datu centrs (LDC), nodrošinās "čipēto" dzīvnieku reģistrēšanu vienotā datubāzē. No 2011. gada 1.jūlija līdz 2012.gada 1.janvārim mājas (istabas) dzīvniekus varēs reģistrēt tikai LDC speciālisti, bet vēlāk - arī vetārsti un pašvaldības.

Valdība nolēma, ka jaunā sistēma stāsies spēkā pakāpeniski - visiem suņiem būs jābūt "sačipētiem" un reģistrētiem datu bāzē līdz 2016.gada 1.jūlijam. Līdz nākamā gada 1.jūlijam būs jābūt "čipētiem" visiem suņiem, kas piedalās izstādēs vai uz laiku tiek izvesti ārpus valsts. Ar 2016.gada 1.jūliju stāsies spēkā norma, kas nosaka, ka datubāzē tiek ievadīta informācija par mājas (istabas) dzīvnieka vakcināciju pret trakumsērgu.

Dzīvnieka īpašniekam, Pārtikas un veterinārajam dienestam, vietējām pašvaldībām, pašvaldības un Valsts policijai, kā arī dzīvnieku patversmēm būs iespēja piekļūt datu bāzei, lai apskatītu vai ievadītu datus.


Pret jauno "čipēšanas" sitēmu asi iebilst vairākas dzīvnieku aizsardzības organizācijas, kas otrdien rīkoja "Lielo suņu pastaigu" pie valdības ēkas. Organizācijas uzskata, ka jaunajā MK noteikumu projektā piedāvātais reģistrācijas mehānisms nav pārdomāts un līdz galam nav izstrādāts, jo noteikumu projektā ir "virkne bezjēdzīgu darbību, kas dzīvnieka īpašniekam ne tikai sarežģī dzīvnieka reģistrēšanu, bet nevieš skaidrību par pašu reģistrācijas procesu; netiek atrunāta dzīvnieku apzīmēšanas kārtība , mājas (istabas) dzīvnieka reģistrēšanas funkcija sadrumstalota četros dažādos procesos, ko veic datu centrs, veterinārārsts, vietējā pašvaldība, pats dzīvnieka īpašnieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!