Foto: DELFI Aculiecinieks
Cik mēs bijām? Divi simti, trīs, četri... Tie, kuri nenoticēja laika prognozei un 18.jūnija vakarā sapulcējās Grez-Doiceau pļavā netālu no Briseles.

Solīja lietu, un pārējā Beļģijas teritorijā tiešām pamatīgi lija, bet virs pļavas bija tīras debesis. Tikai laiku pa laikam pārpeldēja kāds aizmaldījies mākonis, un pašā vakarā tālumā uzsmaidīja varavīksne. Nu jau sesto gadu Latviešu biedrība Beļģijā rīko saviem tautiešiem un visiem interesentiem kopīgu Līgo svētku iesvinēšanu.

Lieli un mazi, latvieši, lietuvieši un igauņi, beļģi un ciemiņi no Anglijas, Luksemburgas, Īrijas sanāca kopā priecāties. Folkloras grupa "Putni" no Lēdurgas spēlēja, dziedāja, vadīja dančus un rotaļas. Mazie grupas dalībnieki profesionāli izdancināja visus interesentus, kas bija atnākuši tikai paskatīties, bet palika dejojot un spēlējot.

Līdzpaņemtie groziņi tika iztukšoti uz kopējā galda, pie kura laiku pa laikam dzirdēja saucienus: "Paskaties, rupjmaize! Šprotes! Un īstais Jāņa siers!!!" un " Vai šeit var runāt latviski? Cik jocīgi...". Skanēja atbilde "Visi tā saka".

Turpat pļavā sievas tautastērpos gatavoja savu sieru – lai vakarā, kad ugunskurs debesīs sūtīs dzirksteles, apstaigātu visus svētku dalībniekus un pacienātu ar vēl siltu sieru. Mmmm, cik garšīgi!

Speciāli uzslietajās nojumēs varēja gan vainagu sev un savai ģimenei sameistarot, gan sierus nogaršot. Bet vienā no nojumēm pieaugušie varēja tikt pie Latvijas alus, bet bērni pie kvasa.

"Zini ko, mammu," jau pašā naktī iečukst ausī mana mazā meitiņa, "mēs vēl varam paspēt uz īsto Līgošanu Latvijā. Varbūt rīt nopirksim biļetes?"


Lasiet vēl -
- Doma laukumā atklāts tradicionālais Zāļu tirgus
- Fotoreportāža: Jāņu ielīgošana Jūrkalnē
- Latgalē jau sākuši līgot (video)

- Iesūtiet reportāžu: Tā mēs līgojam, tā mēs svinam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!