Foto: VID
Pirmajos sešos mēnešos Valsts ieņēmumu dienests (VID) atklājis 16 mēģinājumus Latvijā ievest aizsargājamus savvaļas dzīvniekus, augus un to izstrādājumus, portālu "Delfi" informēja VID.

Visbiežāk pirmajā pusgadā konfiscētas ar šķidrumu pildītas dažāda tilpuma pudeles, kurās ievietotas aizsargājamu sugu čūskas un/vai skorpioni, reģistrēti 11 šādi gadījumi. Piemēram, konfiscētas četras ar šķidrumu pildītas pudeles, kurās ievietots aizsargājamais zivju zalktis jeb Xenochrophis piskator.

Foto: VID
Pirmajā pusgadā mēģināts ievest arī vienu koraļļu kolonijas fragmentu, vienu no klinšu pitona ādas izgatavotu rokassomiņu, vienu no čūskādas izgatavotu rokassomiņu un maku un arī no karaliskās kobras ādas izgatavotu sieviešu somiņu un maku. Aprīlī vilcienā Maskava – Rīga ceļojoša persona no Krievijas mēģināja ievest 90 medicīniskās dēles, kuras bija iepakotas kartona kastītēs un ievietotas personīgajā bagāžā, un trīs 200 mililitrus tilpuma flakonus ar lāča taukiem.

Dabas aizsardzības pārvalde, kam VID nodeva konfiscētās dēles, pieņēma lēmumu tās dzīvas nodot izmitināšanai Rīgas nacionālajam Zooloģiskajam dārzam, bet konfiscētos flakonus ar lāču taukiem - VID Muitas pārvaldei sabiedrības izglītošanas nolūkiem.

Mēģinājums nelikumīgi ievest Latvijā medicīniskās dēles un flakonus ar lāča taukiem atklāts Zilupes muitas kontroles punktā, bet visi pārējie pārkāpumi - VID muitas kontroles punktā lidostā "Rīga". Konfiscētie aizsargājamie dzīvnieki, augi un to izstrādājumi tika vesti no tādām valstīm kā Apvienotie Arābu Emirāti, Ķīna, Taizeme, Uzbekija un citām eksotiskajām valstīm.
Foto: VID

VID atgādina - lai ievestu vai izvestu no valsts dzīvniekus, augus vai to izstrādājumus, kas iekļauti konvencijā "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām", ir jāsaņem CITES uzraudzības institūcijas izsniegta atļauja, kas kopā ar priekšmetiem muitas kontroles punktā jāuzrāda muitas amatpersonai. Latvijā atbildīgā uzraudzības institūcija, kas izsniedz eksporta un importa atļaujas, ir Dabas aizsardzības pārvalde.

Informācija par aizsargājamo preču pārvietošanu un tai nepieciešamajiem dokumentiem ir pieejama visos muitas kontroles punktos, kā arī VID un Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!