Foto: LETA
Priekšvēlēšanu laikā valdības galvenais uzdevums būs nodrošināt valsts finansiālo stabilitāti, ekonomikas atkopšanās tendences un izvairīties no finansiāli nepamatotu lēmumu pieņemšanas, šādu pozīciju sola atbalstīt arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Tā otrdien pēc pirmās oficiālās tikšanās ar prezidentu žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš norādīja, ka priekšvēlēšanu gaisotnē "politiķi mēdz aizrauties ar šādām populistiskām tendencēm", taču no sarunas ar prezidentu Dombrovskis sapratis, ka viņa nostāja esot "ļoti pamatota": nevar dalīt finansiāli nepamatotus solījumus.

Dombrovskis norādīja, ka pretējā gadījumā "mūsu panākto valsts finanšu stabilitāti viegli var sagraut". Premjers arī atkārtoti uzsvēra, ka pensiju indeksācija iespējama tikai, ja tiek atrasti fiskāli neitrāli risinājumi, "ar to neizprotot pārdali no nodarbinātības sociālā budžeta".

Arī Bērziņš žurnālistiem norādīja, ka viņš ir skaidri pateicis – jelkādus likumprojektus virzīs tālāk Saeimai, ja tam būs koalīcijas piekrišana un, "protams, tas nozīmē arī Finanšu ministrijas pozitīvu lēmumu".

Dombrovskis arī atzina, ka šobrīd ir grūti prognozēt, kas koalīcijā notiks priekšvēlēšanu periodā, bet pilnīgi skaidrs esot, ka viņš "dažāda veida finansiāli nepamatotus un populistisku priekšlikumu" atbalstīt nevarēšot. Vaicāts, vai nepastāv bažas par koalīcijas partneru – Zaļo un Zemnieku savienības mēģinājumiem to panākt ar valdības darbu, ko prezidents nevarēšot ietekmēt kā Saeimu, premjers norādīja: "Mans uzdevums to nepieļaut un manā rīcībā ir pietiekami daudz instrumentu, lai to nepieļautu".

Jau ziņots, ka Bērziņš, kurš noteiks pašreizējās 10.Saeimas darba kārtību līdz jaunā parlamenta ievēlēšanai un sanākšanai, sola ierobežot priekšvēlēšanu populismu deputātu darbā. Prezidents solīja, ka centīsies ierobežot priekšvēlēšanu populismu, neiekļaujot 10. Saeimas darba kārtībā jautājumus, kas saistīti ar priekšvēlēšanu aktivitātēm.

Pēc sestdien notikušā referendumā, kurā piedalījās aptuveni 44% balsstiesīgo iedzīvotāju un 94% no tiem atbalstīja Saeimas atlaišanu, parlamenta darba kārtību līdz nākamo 100 tautas kalpu sanākšanai nosaka prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!