Foto: LETA
Jaunais Jūras spēku flotiles (JSF) patruļkuģis P-05 "Skrunda" ceturtdien uzsāk dežūru un būs gatavs reaģēt ārkārtas situācijās jūrā, kas saistītas ar cilvēku meklēšanu un glābšanu, informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments.

Šis ir pirmais SWATH ("Small Waterplane Area Twin Hull", divkorpusu) tipa militārais kuģis ne vien Eiropā, bet arī pasaulē, un pirmais no pieciem jaunajiem patruļkuģiem, kas tiek būvēti Nacionālo bruņoto spēku JSF vajadzībām.

Par krasta apsardzes patruļkuģa bāzes vietu noteikta Rīga. Kuģa "Skrunda" galvenie uzdevumi būs cilvēku meklēšana un glābšana jūrā, patrulēšana gar piekrasti un sadarbībā ar Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldi vides aizsardzības un zvejniecības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanas kontrole.

"Skrunda" nepieciešamības gadījumā varēs sniegt palīdzību Rīgas ostā un Rīgas jūras līcī, kā arī citviet JSF meklēšanas un glābšanas atbildības rajonā Baltijas jūrā.

Nākotnē paredzēts kuģi aprīkot ar maināmu ekipējumu – naftas seku likvidācijai, ložmetējiem, lielgabaliem un ūdenslīdēju vajadzībām paredzētu aprīkojumu, tādējādi pilnveidojot un apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Piektdien "Skrunda" viesosies Rojā un 1.augustā Salacgrīvā, kur laikā no plkst.14. līdz 16. aicināti visi interesenti apskatīt kuģi.

Patruļkuģa "Skrunda" būvniecību uzsāka 2009. gada oktobrī un pabeidza 2011. gada janvārī, kad uzņēmuma "Abeking&Rasmussen" teritorijā Vācijā patruļkuģis tika nolaists ūdenī. 7,8 miljonus latu vērtais kuģis "Skrunda" Aizsardzības ministrijas rīcībā nonāca aprīlī.
Kopumā NBS noslēdza līgumu par piecu kuģu piegādi ar "Rīgas kuģu būvētavu", kas vēlāk slēdza līgumu ar Vācijas uzņēmums "Abeking&Rasmussen", un Latvijā bucēja tikai daļa kuģa līdz pirmajam klājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!