Foto: PantherMedia/Scanpix
Šovasar Valsts darba inspekcijā (VDI) nav saņemti daudzi iesniegumi ar sūdzībām par karstumu darbā un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sūdzību skaits būtiski nav mainījies, pastāstīja VDI pārstāve Baiba Auzāne.

Viņa norādīja, ka rakstiski ir saņemts ne vairāk par piecām sūdzībām, tāpat daži cilvēki sūdzējušies, zvanot uz telefonu. Pārsvarā par karstumu sūdzējušies biroju darbinieki, kā arī viens cilvēks, kas strādā tirdzniecībā. Tāpat šajā vasarā ir saņemta viena sūdzība par to, ka darbā esot pārāk auksts.

Gadījumos, kad darbinieku neapmierina darba apstākļi, VDI pārstāve iesaka arī pārrunāt to ar darba dēvēju un meklēt kompromisu.

Kā ziņots, iestājoties vasarai un karstiem laika apstākļiem, darba devējam darba telpās ir jānodrošina darba raksturam un nodarbināto fiziskajai slodzei atbilstošs mikroklimats.

VDI aicina darba devējus karstā laikā rūpēties par veselībai nekaitīgu darba vidi, nodrošinot atbilstošu gaisa temperatūru, gaisa relatīvo mitrumu un gaisa kustības ātrumu atkarībā no fiziskās slodzes, kas nepieciešama attiecīgā darba veikšanai. Saskaņā ar Darba aizsardzības likumu darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā, nodrošinot viņu veselībai nekaitīgu darba vidi.

VDI uzsver, ka, strādājot karstās darba telpās, nodarbinātie zaudē darba spējas, nespējot pilnvērtīgi veikt viņiem uzticētos darba pienākumus. Savukārt darba telpās, kurās tiek lietoti kondicionieri, svarīgi ir nepieļaut ilgstošu auksta gaisa plūsmu uz kādu noteiktu ķermeņa daļu vai arī ļoti strauju organisma atdzišanu. Pretējā gadījumā darbiniekiem var rasties veselības traucējumi.

Darba devējiem ir jāveic īpaši pasākumi, lai samazinātu risku darbiniekiem, kuri vasaras periodā strādā atklātā saulē, piemēram, ceļu remontstrādniekiem, lauksaimniekiem, celtniekiem un citu profesiju pārstāvjiem. Piemēram, nodarbinātajiem var noteikt darba pārtraukumus karstākajā dienas laikā vai pārcelt darba stundas uz vēsāko diennakts laiku. Iespēju robežās darba devējs nodrošina ar atbilstošām atpūtas telpām, kurās iespējams atvēsināties, kā arī sniedz iespēju nodarbinātajiem izmantot dušu un saņemt dzeramo ūdeni. Nodarbinātajiem jāstrādā darba apģērbā, kas ir gaišos toņos un izgatavots no dabīga auduma, piemēram, lina vai kokvilnas, un jālieto galvassegas.

Darba inspekcija, konstatējot normatīvajiem aktiem neatbilstošu gaisa temperatūru darba telpās, ir tiesīga izdot rīkojumu par pārkāpumu, lai darba devējs nodrošinātu atbilstošus darba apstākļus, piemēram, apgādātu darba kabinetu ar ventilatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!