Foto: Publicitātes attēli
Sakarā ar Latvijas Arhitektu savienības (LAS) iebildumiem, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien neapsprieda Teritorijas attīstības plānošanas likumprojekta trešajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus.

LAS padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs komisijas sēdē uzsvēra, ka arhitekti iestājas par nepieciešamību būtiski reformēt pašreizējo plānošanas sistēmu valstī eiropeiskas plānošanas sistēmas izveidošanas virzienā, kas atbilstu vispārīgām attīstības plānošanas tendencēm un nodrošinātu valsti ar efektīvu līdzekli attīstības mērķu sasniegšanai.

Likumprojekts liecina, ka faktiski tiek nostiprināta esošā plānošanas sistēma, vienlaicīgi padarot to vēl neelastīgāku un degradējot plānošanas kā vienošanās būtību, jo arī lokālplānojumiem tiek piešķirts ārējā normatīvā akta statusu, bet detālplānojums savukārt paredzēts kā vienpusīgi atceļams administratīvais akts.

Kā liecina līdzšinējā attīstības plānošanas prakse, mūsdienu straujo un mainīgo attīstības procesu situācijā pašvaldību līmenī nav iespējama tik kvalitatīva teritoriju attīstības prognozēšana 12 gadu periodam, lai plānojumu pieņemtu kā ārējo normatīvo aktu saistošo noteikumu formā, norādīja Kronbergs. To apstiprina teritorijas plānojumu nepārtrauktie grozījumi pašvaldībās, kur notiek attīstība.

Grozījumiem, pēc arhitektu domām, nevajadzīgi tiek tērēts laiks, kā arī finanšu un cilvēku resursi. LAS rosina noteikt, ka pašvaldības teritorijas plānojums, vienojoties ar iedzīvotājiem, vispirms tiek izstrādāts kā teritorijas attīstības vadlīnijas, kuras varētu tālāk detalizēt un attīstīt ar detālplānojumu, nosakot jau konkrētus aprobežojumus un panākot konkrētu beztermiņa vienošanos pašvaldības saistošo noteikumu veidā.

Likumprojekta sākotnējā redakcijā bija noteikts, ka lokālplānojumam būtu jākalpo priekšlikumu izstrādāšanai un radošām diskusijām attīstības ideju līmenī, kā arī nepieciešamo teritorijas attīstības vadlīniju korekcijas pamatojumam kādā attīstībai aktuālā pašvaldības teritorijā.

Jaunajai plānošanas sistēmai kā būtisks kritērijs jāizvirza spēja elastīgi reaģēt uz neparedzētām pārmaiņām un neprognozētām attīstības situācijām, panākot pēc iespējas ātrāku vienošanos ar mazāku resursu patēriņu, uzsvēra Kronbergs.

LAS uzskata, ka nav pieļaujama Teritorijas attīstības plānošanas likumprojekta tālāka virzība Saeimā, par ko ir informēts arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš nosaka atlaistās 10.Saeimas darba kārtību.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien aicināja arhitektus iesniegt savus priekšlikumus Teritorijas attīstības plānošanas likumprojektam līdz 31.augustam, pēc tam tiks lemts par tā tālāko virzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!