Foto: DELFI
Zemkopības ministrija (ZM) dzīvnieku uzskaites un izsekojamības nodrošināšanai aicina iedzīvotājus reģistrēt savus mājdzīvniekus, pavēstīja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Viņa atgādināja, ka no šā gada 1.jūlija iedzīvotājiem ir iespēja reģistrēt savu mājdzīvnieku vienotā valsts datubāzē, ko uztur valsts aģentūra "Lauksaimniecības datu centrs" (LDC). Datubāzē var reģistrēt triju veidu mājas (istabas) dzīvniekus - suņus, kaķus un mājas (istabas) seskus.

"ZM aicina iedzīvotājus reģistrēt savus mājas mīluļus, jo tas nodrošina dzīvnieku uzskaiti un dzīvnieka izsekojamību valstī - pazudis dzīvnieks ir vieglāk atrodams un iespējami īsā laikā atgriežas mājās," sacīja Lazovska un norādīja, ka dzīvnieka īpašnieks tāpat var pieteikt sava dzīvnieka pazušanu, jo datubāze nodrošina informācijas uzskaiti arī par pazaudētiem un atrastiem dzīvniekiem.

Ministrijas pārstāve pastāstīja, ka līdz nākamajam gadam istabas dzīvniekus ir iespējams reģistrēt LDC birojā Rīgā, Republikas laukumā, vai arī LDC reģionus apkalpojošās nodaļās, savukārt no 2012.gada 1.janvāra dzīvniekus varēs reģistrēt ne tikai LDC, bet arī pie praktizējoša veterinārārsta vai vietējās pašvaldības darbinieka.

Lai mājdzīvnieku reģistrētu, jāaizpilda veidlapa, kas atrodama LDC interneta mājaslapā, informēja Lazovska, taču piebilda, ka pirms reģistrācijas dzīvniekam ir jābūt implantētai mikroshēmai jeb mikročipam, kā arī viņam jābūt mājas (istabas) dzīvnieka pasei. Mājas dzīvnieka reģistrācija datubāzē maksā piecus latus.

Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība paredz, ka līdz 2012. gada 1.jūlijam visiem suņiem, kas piedalās izstādēs vai uz laiku tiek izvesti ārpus valsts, ir jābūt implantētai mikroshēmai un tiem jābūt reģistrētiem datubāzē. Arī visiem suņiem, kas sešu mēnešu vecumu sasniegs līdz 2016. gada 1.jūlijam, ir jābūt implantētai mikroshēmai un tiem jābūt reģistrētiem datubāzē. Savukārt kaķiem un mājas (istabas) seskiem mikroshēmas implantācija un reģistrācija datubāzē ir brīvprātīga.

No 2016.gada 1.jūlija datubāzē tiks ievadīta informācija arī par mājas (istabas) dzīvnieka vakcināciju pret trakumsērgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!