Foto: Shutterstock
Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar organizāciju "Dzīvo veselīgi!" 35 skolās visā valstī popularizēs veselīgu uzturu un dzīvesveidu, pirmdien preses konferencē žurnālistus informēja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Viņa informēja, ka ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā palielinās skolēnu skaits, kuriem ir dažādas veselības problēmas, no kurām visizplatītākās ir liekais svars, cukura diabēts un stājas traucējumi, kas laika gaitā izraisa smagas saslimšanas.

"Lai uzlabotu bērnu un jauniešu veselību ir svarīgi bērnus informēt par trīs būtiskām lietām - veselīgu uzturu, aktīvu dzīvesveidu un sportošanu, kā arī prasmi izvairīties no stresa situācijām un depresijas," teica Circene.

Ministre jau sākusi sarunas ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli par veselības mācības stundu atjaunošanu skolās. Circene uzskata, ka patlaban sociālo zinātņu blokā veselības mācībai nav veltīta pietiekama uzmanība, tādēļ būtu jāatgriežas pie sistēmas, ka veselības mācība ir kā atsevišķs mācību priekšmets.

Sākotnēji ministre atbalstītu Igaunijā īstenoto praksi, ka veselības mācību jauniešiem mācītu speciāli sagatavoti vienaudži jauniešu centros, jo ne vienmēr jaunieši uzdrīkstas par savām problēmām runāt ar pieaugušajiem.

Viņa atbalstītu arī ideju atjaunot rīta rosmi visās skolās. Circene atzinīgi vērtēja arī piena un augļu programmu, kas ar Eiropas Savienības atbalstu tiek īstenota skolās un kurai pateicoties bērni saņem augļus un dārzeņus, uzzina par to ietekmi uz viņu veselību.

Pasākumos bērniem un pusaudžiem atbilstoši viņu vecumam tiks skaidrota sportiska dzīvesveida un veselīga uztura nozīme. Kampaņas laikā biedrības uzaicināti speciālisti un skolu absolventi apmeklēts 35 mācību iestādes. 15 pasākumi plānoti 1.-4.klašu skolēniem un 20 pasākumi - 6.-8.klašu skolēniem. Pasākumi notiks Rīgā, Jūrmalā, Siguldā, Ķekavā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Cēsīs, Madonā, Ogrē, Daugavpilī, Rēzeknē, Balvos, Liepājā, Ventspilī un Kuldīgā.

Organizācijas "Dzīvo veselīgi!" valdes priekšsēdētājs Kārlis Igals stāstīja, ka "Veselīgās dienas" skolās sāksies ar veselīgām brokastīm, kurās skolēni piedāvās auzu pārslu putru ar ievārījumu, kā arī uztura speciālisti skaidros kādi ir vērtīgie produkti, kurus ir nepieciešams lietot, lai būtu pietiekami enerģijas mācīties, sportot un kuri savukārt nav tik vērtīgi un no to biežas lietošanas vajadzētu izvairīties.

Savukārt fitnesa treneri, sportisti skaidros kādēļ ir svarīgi sportot ikdienā, kādu ietekmi aktīvs dzīvesveids atstāj uz cilvēka veselību.

Kampaņai VM tērē 7000 latu un organizācijas "Dzīvo veselīgi" piedāvātie pasākumi izvēlēti konkursa kārtībā. Igals uzsvēra, ka skolām dažādus pasākumus piedāvā ļoti daudzas organizācijas un tām ir grūti izvērtēt, kuras no tām ir lietderīgas un kuras nē, tādēļ viņš ir pateicīgs, ka VM ir novērtējusi viņu piedāvāto programmu un atzinusi to par labu.

"Dzīvo veselīgi" sagatavos arī speciālus kalendārus, ko dāvinās kampaņas laikā apmeklēto skolu skolēniem, lai viņi varētu tajos atzīmēt, kurus no speciālistu ieteikumiem viņiem izdodas ievērot un kurus nē, tādejādi organizatori gūs atgriezenisko saiti un tas skolēnus arī mobilizēs domāt līdzi par veselīgu dzīvesveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!