Foto: DELFI
Nākamgad trūcīgo pārtikas pakās būs tikai pilnpiena pulveris un makaroni, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi kārtībā, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām".

Zemkopības ministrija skaidro, ka saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) Vispārējās tiesas spriedumu, kas liedz ES dalībvalstīm programmas īstenošanai iespēju pārtikas produktus iepirkt vietējā tirgū, sākot ar nākamo programmas īstenošanai atļauts izmantot tikai intervences krājumos esošos produktus. Tāpēc nākamajā gadā Latvija programmas īstenošanai varētu saņemt tikai vājpiena pulveri.

Taču ZM, konsultējoties ar programmas īstenošanā iesaistīto institūciju pārstāvjiem, ierosina izdarīt izmaiņas noteikumos, kas paredz, ka 2012. gadā programmā trūcīgajām personām papildus no valsts budžeta piešķirt finansējumu, lai pārtikas komplektā varētu iekļaut arī makaronus. Produkti tika izvēlēti, ņemot vērā vairākus faktorus, tostarp produkta uzturvērtību, kā arī uzglabāšanas ilgumu.

Paredzams, ka vienai trūcīgajai personai 2012. gada ietvaros dalīs 0,4 kilogramus pilnpiena pulvera un 1 kilogramu makaronu ne biežāk kā sešas reizes gadā.

Pašlaik trūcīgo pārtikas pakās ir daudz vairāk produktu - viena pārtikas paka satur vienu kilogramu miežu putraimu, kilogramu augstākā labuma kviešu miltu, kilogramu četrgraudu pārslu un puskilogramu auzu pārslu. Tāpat pakā ir 100 grami vājpiena pulvera un litrs 2% piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!