Foto: PantherMedia/Scanpix
Ceturtdien visā pasaulē atzīmē Pasaules AIDS diena, kuras mērķis ir atgādināt par šīs infekcijas slimības aktualitāti un demonstrēt starpinstitucionālu solidaritāti tās mazināšanā, informē Latvijas Infektoloģijas centrs.

Latvijas Infektoloģijas centra dati leicina, ka šobrīd Latvijā ar HIV inficējušies 5100 cilvēku, no kuriem 1037 atrodas AIDS stadijā. Šogad AIDS dienas temats ir "Virzīties uz nulli: nulle infekciju, nulle diskriminācijas, nulle no AIDS mirušo".

Lai tuvinātos šiem mērķiem, Rīgas domes Labklājības departaments arī 2012.gadā turpinās līdzfinansēt HIV profilakses pasākumus Rīgas pašvaldībā. Rīgas domes Labklājības departaments, sadarbībā ar NVO "DIA+LOGS" Rīgas iedzīvotājiem, nodrošina dažādus bezmaksas HIV profilakses pasākumus, piemēram, kaitējuma mazināšanas programmu, HIV eksprestesta veikšanas iespējas, psihologa un sociālā darbinieka konsultācijas.

LIC informē, ka no HIV/AIDS ik gadu pasaulē mirst miljoniem cilvēku, un trīsdesmit gadus pēc cilvēka imūndeficīta vīrusa jeb HIV atklāšanas - šā gada jūnijā - ANO Ģenerālās Asamblejas sanāksmē par AIDS, tika noteikts mērķis - pasaulei jāsadodas rokās, lai līdz 2020.gadam pilnībā izskaustu jaunus HIV inficēšanās gadījumus.

Pētījums par AIDS izplatību Latvijā, kā arī riska uzvedību prostitūcijā nodarbinātu sieviešu vidū, atklājis satraucošus faktus - piemēram, katra piektā prostitūcijā strādājoša sieviete ir HIV inficēta, 60% ir konstatēts vīrushepatīts C, 23% sieviešu ir inficētas ar sifilisu, bet 90% savas dzīves laikā ir lietojušas narkotiskās vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!