Foto: LETA
Pašvaldībām, kurās darbojas "Saskaņas centra" (SC) pārstāvji, ir jāveicina latviešu valodas apguve un sabiedrības saliedētība, piedāvājot latviešu valodas kursus un citus konkrētus pasākumus, piektdien SC pašvaldības deputātu otrajā konferencē uzsvēra SC vadītājs Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Uzrunājot konferences dalībniekus, viņš teica, ka pateicību pelnījuši gan tie daudzie pašvaldību deputāti, kuri parakstījušies par referenduma rīkošanu valsts valodas statusa piemērošanai krievu valodai, gan tie, kuri to nedarīja. Tie, kuri piedalījušies parakstu vākšanā, izrādījuši vienotu attieksmi pret valdības pašreizējo darbu un pašreizējo politiku kopumā.

Ušakovs norādīja, ka SC pārstāvjiem pašvaldībās pēc parakstu vākšanas beigām ir pienācis nākamais posms savas attieksmes izpaušanā, stiprinot un argumentējot to tikai ar saviem darbiem. Viņš sacīja, ka pašvaldību deputātiem ir jāaizstāv savs viedoklis par sociālo programmu apmēru palielināšanu, virzīties uz pensiju sistēmas pārņemšanu pašvaldībās un citiem sociāli būtiskiem pasākumiem. Tāpat tieši SC būtisks uzdevums ir veicināt saskaņu starp latviešiem un krieviem.

"Viens no galvenajiem mūsu uzdevumiem ir rādīt paraugu attieksmei starp latviešiem un krieviem. Pašvaldības daudz ko var darīt, piemēram, atmaksāt kursus latviešu valodā. Pašvaldībām ir jāveicina naturalizācijas process, veicinot latviešu valodas un vēstures eksāmenu kārtošanu. Tās ir aktivitātes, kas palīdzēs valstij tālāk attīstīties," sacīja Ušakovs un piebilda, ka nākamgad šie procesi jāaktivizē visās pašvaldībās, kur pozīcijā vai opozīcijā darbojas SC deputāti.

Viņš arī pastāstīja, ka Rīgas pašvaldības apmaksātos valodu kursus šogad izmantojuši apmēram 500 cilvēku, bet nākamgad tos iecerēts organizēt 3000 cilvēkiem. Kursu ietvaros organizētas 40 nodarbības trijos līmeņos un, tos izejot, kursants ir ieguvis "faktiski augstāko valodas pakāpi".

"Darbs pie saliedētas sabiedrības – ja to nedarīsim mēs, kurš cits? Mēs nevarēsim būt apmierināti, ja mums tas neizdosies," paskaidroja Ušakovs.

Tāpat SC vadītājs atkārtoti uzsvēra, ka SC pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstiem, paredzot rezervi tos papildināt, jābūt gataviem līdz nākamā gada rudenim, tāpat septembra beigās jābūt gatavām konkrētām partijas programmām dažādu pašvaldību pasākumu īstenošanai "piemēram, sarakstiem par ielām, kuras remontēs, bērnudārziem, ko siltinās", un citiem darbiem.

Lai izstrādātu pasākumu plānu par pašvaldību lomas vairošanu, jau janvārī paredzēts izveidot darba grupu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja Sergeja Dolgopolova ("Saskaņas centrs") vadībā, kur piedalīsies gan pašvaldību, gan Saeimas deputāti.

SC vadītājs arī paziņoja, ka SC ir pašlaik spēcīgākais un plašākais politiskais spēks, kam ir daudz draugu un plašs vēlētāju atbalsts.

""Saskaņas centrs" pašlaik ir stiprākais politiskais spēks. To veicina mūsu iekšējās debates un viedokļu dažādība, mūsu partijas iekšienē valda demokrātija, nevis kašķis. Kādi nelabvēļi teiks, ka mums ir iekšējas pretrunas, draud šķelšanās, bet tās ir muļķības," teica Ušakovs.

Jau vēstīts, ka piektdien Rīgas domē notiek apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pašvaldības deputātu otrā konference.

SC pašvaldības deputātu pirmā konference notika 25.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!