Foto: AFP/Scanpix
Tiesībsargs un Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" izsākusi kampaņu "Alternatīvie risinājumi darbībā", lai pievērstu sabiedrības uzmanību cilvēku ar invaliditāti grūtībām – vides un medicīnisko pakalpojumu nepieejamībai un nodarbinātības problēmām, informē "Apeirons".

Organizācija norāda, ka sestdien visā pasaulē uzmanība tiek pievērsta Starptautiskajai cilvēku ar invaliditāti dienai. "Arī Latvijā cilvēku ar invaliditāti iekļaušanai sabiedrībā kā pilnvērtīgiem tās locekļiem uzmanība tiek veltīta jau vairāk nekā 10 gadus. Neskatoties uz to, elementāra vides pieejamība, medicīnisko pakalpojumu pieejamība un nodarbinātība aizvien ir neatrisinātas problēmas," teikts apvienības paziņojumā.

"Apeirons" norāda, ka likumdošanas iniciatīvās šobrīd parādījies termins "alternatīvi risinājumi", tomēr apvienība un Tiesībsarga birojs ir vienisprātis – jauna termina ieviešana nerisina cilvēku ar invaliditāti problēmas, bet gan uzskatāma par "pseido jeb bezjēdzīgi risinājumu".

"Apeirons uzsver, ka, lai gan Latvija ir pievienojusies ANO rezolūcijai, kas "aicina dalībvalstis pievērst uzmanību Starptautiskajai cilvēku ar invaliditāti dienai [..], lai panāktu, ka invalīdi var pilnībā un vienlīdzīgi izmantot savas cilvēktiesības un kļūt par sabiedrības daļu [..]", tomēr "valstī tiek izstrādātas jaunas likumdošanas iniciatīvas un radīti kaudzēm papīru, kas nekādā veidā situāciju neuzlabo, bet gan to pasliktina".

"Nākamgad Latvijai veicams liels uzdevums – ANO konvencijas "Par personu ar invaliditāti tiesībām" ieviešanas uzraudzība. Jau šobrīd mūs ir satraucis likumdošanas iniciatīvās pamanīts termins "alternatīvie risinājumi", kuram turklāt nav itin nekādas definīcijas. Tas vairāk izskatās pēc mēģinājumiem rast risinājumu konvencijas principu neievērošanai, bremzējot vides un pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu," uzskata Tiesībsargs Juris Jansons.

Apvienības "Apeirons" aptuvenās aplēses liecina, ka vides pieejamības jautājumi, kas bieži tiek uztverti kā ekstra, kas nepieciešama vien dažādiem indivīdiem, patiesībā skar pat līdz 80% iedzīvotāju. Cilvēki ratiņkrēslos, vecāki ar bērnu ratiem, cilvēki gados – tās ir tikai dažas sabiedrības grupas, kurām aktuāls šis jautājums.

Tādēļ apvienība "Apeirons" un Tiesībsarga birojs apvienojuši spēkus, lai vienlaicīgi runātu gan ar valsts pārvaldi, gan sabiedrību. "Kampaņa "Alternatīvie risinājumi darbībā" ir viens no veidiem kā laikus veikt nepieciešamos pasākumus un norādīt uz nepilnībām, pirms tās kļuvušas par liela mēroga problēmām," skaidro Jansons.

Apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis uzskata, ka sabiedrības izpratne un atbalsts vides pieejamības uzlabošanai, ir viens no būtiskiem priekšnosacījumiem reālam rezultātam. "Mūsu mērķis ir un vienmēr būs veicināt reālu situācijas uzlabošanos. Ar kampaņu vēlamies vēlreiz uzsvērt to, ka esam gatavi iet palīgā ikvienai institūcijai, ieteikt labākos risinājumus un palīdzēt problēmu novēršanā. Kopā ar Tiesībsargu, piemēram, veiksim reālu medicīnas iestāžu pieejamības monitoringu, ieteiksim kā novērst nepilnības. Tajā pašā laikā vēlamies pievērst arī sabiedrības uzmanību, jo reizēm ir nepieciešams daudz lielāks spēks par vienu nevalstisko organizāciju, lai mūs sadzirdētu. Absurdi, neizprotami un pēc būtības bezjēdzīgi termini kā "alternatīvie risinājumi", ir tikai kārtējais iemesls, lai sāktu runāt par problēmām," par kampaņas nepieciešamību stāsta Balodis.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību, kampaņas ietvaros tiks veidoti video klipi, izplatīšanai interneta medijos, kuros kampaņas galvenais varonis "Cilvēkmens" uz savas ādas bezbailīgi izmēģinās dažādus "Alternatīvos risinājumus darbībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!