Foto: DELFI
Ministru kabinets ārkārtas sēdē pirmdien nolēma nākamgad saglabāt esošos vecuma pensiju minimālos apmērus.

Līdz ar to vecuma pensijas minimālais apmērs nevarēs būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kas noteikts saskaņā ar noteikumiem par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un kam piemērots koeficients - atkarībā no apdrošināšanas stāža ir no 1,1 līdz 1,7.

Pašreiz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir 45 lati mēnesī. Līdz ar to minimālais vecuma pensijas personām, kurām apdrošināšanas stāžs ir no 10 līdz 20 gadiem - 49,5 lati; ar apdrošināšanas stāžu no 21 līdz 30 gadiem - 58,5 lati; ar apdrošināšanas stāžu no 31 līdz 40 gadiem - 67,5 lati; ar apdrošināšanas stāžu no 41 gada un vairāk - 76,5 lati.

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem pagājušajā gadā minimālo pensiju saņēma 1130 personas ar stāžu līdz 20 gadiem, 2 712 personas ar stāžu līdz 30 gadiem, 282 personas ar stāžu līdz 40 gadiem un 34 personām ar stāžu lielāku par 41 gadi.

Atbildīgā Labklājības ministrija skaidro, ka vecuma pensijas minimālo apmēru nosaka pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas dienā, kā arī mainoties valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēram.

LM arī norāda, ka pašreiz noteiktie vecuma pensiju minimālie apmēri ir spēkā tikai līdz 2011.gada 31.decembrim. Sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā arī 2011. - 2012.gadā ir prognozēts izdevumu pārsniegums pār ieņēmumiem. Līdz ar to šobrīd minimālo pensiju apmērus palielināt nav iespējams.

Lai garantētu tiesības uz sociālo nodrošinājumu (vismaz minimālā līmenī), svarīgi saglabāt vecuma pensiju minimālos apmērus atkarībā no personu kopējā apdrošināšanas stāža. Līdz ar to personai ar lielāku apdrošināšanas stāžu ir noteikta arī lielāka minimālā vecuma pensija, skaidro LM.

Garantētās minimālās pensijas saņem 11,4% no piešķirtajām vecuma pensijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!