Foto: LETA
Rīgas Zooloģiskā dārza piecus mēnešus vecā Amūras tīģera Klifa Granta ikdienas gaitām varēs sekot līdzi arī interneta tiešraidē.

Trešdien pirmo reizi tīģerēns Amūras tīģeru aplokā devās publiskajā pastaigā, kurā noraudzījās ne tikai žurnālisti, bet arī Zooloģiskā dārza apmeklētāji.

Klifs Grants pastaigā devās ar savu uzticamo draugu kucēnu Pradu, ar lielāko prieku ļaujoties rotaļām gan ar kucēnu, gan ar Zooloģiskā dārza darbinieku piedāvāto rotaļlietu.

Turpmāk katru dienu no plkst.13 vienu stundu mazais tīģeru puika dosies pastaigā pa aploku, jo viņam ir jātrenē ķepas, kas pēc piedzimšanas bija piedzīvojušas lūzumus.

Kā atklāja Zooloģiskā dārza pārstāvis Ingmārs Līdaka, Amūras tīģera piedzimšana Rīgas Zooloģiskajā dārzā bijis ilgi gaidīts notikums, jo bija jāpaiet 11 gadiem, lai Rīgā atkal piedzimtu tīģerēns.


Cerības uz jaunu pēcnācēju radīšanu tika liktas uz 1997.gada jūnijā Rīgas
Zooloģiskajā dārzā dzimušo Astru, taču neviens tīģeru puika viņu nespēja iekārdināt, tādēļ no Maskavas Zooloģiskā dārza 2008.gadā tika atvesta Katrīna, kurai pēc diviem gadiem no Anglijas zooloģiskā dārza pievienojās Vasja. Šo abu tīģeru starpā izveidojās pāris un tā šā gada 30.jūlijā Katrīna piedzīvoja savas pirmās dzemdības, taču turpinājums šim notikumam vairs nebija tik sekmīgs, stāstīja Līdaka.

Neskatoties uz to, ka pirmās dzemdības noritēja veiksmīgi un Katrīna gādīgi rūpējās par saviem trīs mazuļiem, trešajā dienā pēc mazuļu piedzimšanas aiz Zooloģiskā dārza žoga sākās remontdarbi un tehnikas skaļie trokšņi tik ļoti satrauca jau tā raksturā nervozo Katrīnu, ka viņa sāka drudžaini pārnēsāt savus mazuļus, meklējot tiem drošāku paslēptuvi. Viens mazulis neizdzīvoja, bet divus darbiniekiem izdevās satrauktajai tīģeru mātei atņemt, taču Klifa Granta māsa no gūtajiem ievainojumiem drīz nomira. Tā sākās Zooloģiskā dārza darbinieku cīņa par Klifa Granta izdzīvošanu, jo mazais tīģerēns, krītot no mītnes plaukta, kur Katrīna bija mēģinājusi paslēpt savus bērnus, trīs vietās bija salauzis ķepu.

Par mazā tīģera dzīvību cauru diennakti rūpējās Tatjana Ivasenko un Aļona Mihailova, kuras baroja un dažādi rūpējās par mazo tīģerēnu, bet, pateicoties vetārstu centieniem, pēc mēneša tīģerēns jau rāpoja un, trīs mēnešu vecumā pārcietis vakcinācijas potes, gribēja aizvien vairāk laika veltīt rotaļām.

Lai veicinātu kāju lūzuma veiksmīgu saaugšanu un muskulatūras attīstību, vetārsti ieteica tīģerim veikt regulāru ārstniecisko fizkultūru, tādēļ jau divarpus mēnešu vecumā tīģerēns divas reizes dienā sāka doties pastaigā, bet novembrī tīģerēns ieguva jaunu rotaļu biedru - labradora un rotveilera kucēnu Pradu.

Mazajam tīģerēnam, kuram jau ir izveidojies savs raksturs, ir stingrs dienas režīms. No rīta Klifs Grants brokasto, ēdot liellopu gaļas mīkstumus un gaļu ar kaulu, kā arī olas un vitamīnus, bet divas reizes nedēļā - trešdienās un sestdienās - tīģerim maltītē tiek pasniegti mazi truši, kas ir īpašs gardums tīģerim. Pēc brokastīm seko rotaļāšanās laiks, bet vēlāk jau ir pastaiga lielajā aplokā, kurā turpmāk varēs noraudzīties arī Zooloģiskā dārza apmeklētāji. Pēc tam seko atpūta, kuras laikā mazais tīģerēns var gan rosīties savā mazajā aplokā, gan arī snaust, bet ap plkst.17 ir vakariņu laiks.
Tīģerēna dienas gaitām, pateicoties "Lattelecom" atbalstam, varēs sekot līdzi internetā, jo tīģeru mājvietā ievietotas četras kameras, kas piefiksēs arī to, ko bez mazā tīģerēna dara atlikušie trīs Zooloģiskā dārza tīģeri - Astra, Katrīna un Vasja. Norāde uz tiešraidi būs pieejama Rīgas Zooloģiskā dārza mājaslapā.

Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš skaidroja, ka "Lattelecom" ir uzticīgs Zooloģiskā dārza atbalstītājs, jo 1998.gadā, pateicoties arī "Lattelecom" atbalstam, izdevās realizēt Amūras tīģeru turēšanai un vairošanai atbilstošas mītnes celtniecību. Viņš arī piebilda, ka uzceltā tīģeru mītne ir viena no labākajām šiem zvēriem veltītajām mītnēm ne tikai Rīgas Zooloģiskajā dārzā, bet arī starp Eiropas Zooloģiskajiem dārziem.

"Lattelecom" Mārketinga dienesta direktors Toms Ābele bilda, ka ne tikai rīdziniekiem, bet arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam vismaz reizi gadā būtu jāapmeklē Rīgas Zooloģiskais dārzs. "Interneta nodrošināto tīkla kameru tiešraidi no Zooloģiskā dārza nevajadzētu, ja cilvēki klātienē paši varētu skatīt Zooloģiskā dārza dzīvniekus, taču katru dienu cilvēkiem ir tik daudz stresa un citas darāmas lietas, ka Zooloģiskā dārza apmeklējumam neatliek laika, tādēļ tiešraide būs lieliska iespēja, kā 24 stundas diennaktī sekot līdzi Klifa Granta izdarībām un varoņdarbiem," vēstīja Ābele.
Savukārt Līdaka vēstīja, ka Amūras tīģeri pēc sava rakstura ir vienpaši, tādēļ arī Zooloģiskajā dārzā katrs dzīvo savā aplokā. Arī Klifs Grants dzīvo atšķirti no mammas. Tai pat laikā viņš skaidroja, ka izveidojusies draudzība starp tīģera mazuli un kucēnu ir ļoti stipra un var ilgt vēl ilgi, jo šajā laikā dzīvnieki viens otru ir iepazinuši un izjūt otru tik labi, ka pat spēlējoties nenodarīs otram pāri.
Rīgas Zooloģiskā dārza darbinieki arī stāstīja, ka Amūras tīģeri kā kaķu dzimtas pārstāvji patiesībā ir ļoti slinki. Šiem tīģeriem patīkamākais laiks ir vēls rudens un ziema, kā arī šajā laikā vērīgākie zoodārza apmeklētāji aiz stiklotās sienas var ieraudzīt tīģerus. Tīģeriem patīk slēpties, tādēļ vasarās viņus reti var pamanīt. Arī karstums tiem nepatīk, tādēļ siltā laikā viņi labprātāk izvēlas gulšņāt ēnā, nevis rotaļāties.

Zooloģiskā dārza darbinieki Klifu Grantu raksturo kā pieklājīgu tīģeri, taču tai pat laikā viņš ir pārdrošs, bet reizēm arī bailīgs. Ja mazajam tīģerēnam kaut kas šķiet aizdomīgs, viņš instinktīvi slēpjas. Draugiem Klifs Grants ļauj sevi apgāzt augšpēdus un pakasīt punci, taču ierobežojumi viņam ļoti nepatīk, tādēļ neļauj sevi ne ņemt klēpī, ne pacelt aiz čupra.

Jau ziņots, ka tīģerēns Klifs Grants piedzima 2011.gada 30.jūlijā, bet jau trešajā dzīves dienā viņu nācies nodot dzīvnieku kopēju un vetārstu aprūpē. Pirmos dzīves mēnešus nebija pārliecības par mazuļa dzīvotspēju, tādēļ līdz šim gan apmeklētājiem, gan žurnālistiem bija liegta iespēja viņu aplūkot un uzzināt par tīģerēna skumjo dzīves sākumu.

Patlaban Rīgas zoodārzā mīt četri Amūras tīģeri - Astra, kas dzimusi Rīgas Zooloģiskajā dārzā 1997.gada 12.jūnijā, Katrīna (Katjuša), kas dzimusi Maskavas Zooloģiskajā dārzā Krievijā 2007.gada 9.jūlijā, Vasja, kas dzimis Banhemas Zooloģiskajā dārzā Anglijā 2008.gada 17.oktobrī, un tagad arī Klifs Grants.
Zoodārza uzdevums ir apdraudēto sugu, tostarp Amūras tīģeru, saglabāšana un vairošana nebrīvē. Amūras tīģera starptautiskajā vairošanas programmā sugu saglabāšanai Rīgas Zooloģiskais dārzs iesaistījies jau vairāk nekā pirms desmit gadiem.

1998.gadā, pateicoties lielākajiem atbalstītājiem Latvijas Vides aizsardzības fondam, "Whiskas" un "Lattelecom", izdevās piepildīt devīzi "Tīģerim Tīģera gadā jaunas mājas" un realizēt Amūras tīģeru turēšanai un vairošanai atbilstošas mītnes celtniecību. Šajā mītnē pirms aptuveni desmit gadiem arī piedzima un izauga pēdējais Rīgas zoodārzā dzimušais tīģerēns līdz Klifa Granta piedzimšanai.

Zoodārzam ilgu laiku neveicās ar saskanīga pāra izveidi, informēja Līdaka. Mēģinājumi Rīgā 1997.gadā dzimušajai Astrai atrast piemērotu partneri beidzās neveiksmīgi. Astrai nepatika nedz 2001.gadā atvestais Bronto no Tallinas zoodārza, nedz Mirgis no Kauņas zoodārza 2004.gadā. Bija skaidrs, ka jāmeklē iespējas izveidot jaunu pāri, tāpēc 2008.gada 16.maijā Rīgā ieradās jauna tīģeriene Katrīna. Savukārt pērn, 2010.gada sākumā, sākot Tīģera gada aktivitātes, Rīgas Zooloģiskais dārzs apsolīja "Tīģera gadā tīģerienei Katrīnai vīru!".

Pērn pavasarī no Banhemas zoodārza ieradās tīģeris Vasja un varēja sākt cerēt, ka izdosies izveidot vairošanai derīgu pāri. Izveidot veiksmīgu pāri šiem lielajiem plēsējiem ir grūts uzdevums, jo ne vienmēr zoodārza darbinieku un programmas koordinatora vēlmes saskan ar tīģeru vēlmēm. Tādēļ tīģerbērns Klifs Grants ir pierādījums, ka jaunais Amūras tīģeru pāris Vasja un Katrīna ir saskanīgs un var arī turpmāk cerēt uz pēcnācējiem, stāstīja Līdaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!