Foto: DELFI Aculiecinieks
Pagājušajā gadā Zemessardzes (ZS) 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri Latvijas teritorijā iznīcinājuši 10 625 sprādzienbīstamus priekšmetus, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāks neitralizēto sprādzienbīstamo priekšmetu skaits kā 2010.gadā, portālu "Delfi" informēja 3.ZS novada štāba sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Tamuļone.

Karavīri devās 1072 izsaukumos uz dažādām Latvijas vietām. Visvairāk izsaukumu NMN rotai bija uz Saldus novadu – 90, Rīgas rajonu – 69 un Dobeles novadu – 50, informē Tamuļone.

Visbiežāk pērn atrasti un neitralizēti artilērijas lādiņi – 7345 vienības. Iznīcinātas arī 1541 mīnmetēja mīna, 1209 granātas, 410 raķetes, 65 aviācijas bumbas un 55 inženieru munīcijas vienības. Neitralizētas arī 15 812 strēlnieku munīcijas vienības, kas pie sprādzienbīstamo priekšmetu kopskaita netiek skaitītas, piebilst Tamuļone.

Kā ziņots, 2010.gadā NMN rotas karavīri Latvijas teritorijā iznīcināja 4739 sprādzienbīstamus priekšmetus, 2009.gadā – 6097, savukārt 2008.gadā – 7973 priekšmetus.

ZS pārstāve atgādina, ka sprādzienbīstamus priekšmetus atrod arī ziemā. Ziemā bīstami var būt meža darbi, piemēram, ugunskuru kurināšana mežos, kuros notikušas kaujas, kā arī būvniecības un remontdarbi un citi gadījumi, kad ir iespējama fiziska iedarbība attiecībā pret sprādzienbīstamu priekšmetu.

Nacionālie bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem un atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus neaiztikt. Vieta, kurā tie atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē un par atradumu jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai pa telefonu 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!