Foto: LETA
Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku ir atstādināta no amata, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijā (LM).

LM informēja, ka disciplinārlieta ierosināta par Paševicas iespējamiem pārkāpumiem finanšu plānošanā, jo radušās neskaidrības par atalgojuma fonda līdzšinējo un šogad plānoto izlietojumu.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) skaidroja, ka valdībā apstiprinātais NVA algu fonds šim gadam ir 2,23 miljoni lati un papildu vēl aptuveni pusmiljons latu paredzēts sociālajām iemaksām. NVA darbinieku atalgojumam 2012.gadā paredzēts aptuveni tikpat daudz naudas, cik 2011.gadā, arī strādājošo skaits NVA nav mainījies. Taču ministrija saņēmusi informāciju, ka šogad vairumam aģentūras darbinieku plānots samazināt algu, turklāt arī pēc šī samazinājuma NVA gada beigās pietrūktu 188 771 lats algu izmaksai. Šī starpība veidojas starp valdībā apstiprināto NVA 2012.gada budžetu un pašas aģentūras saplānoto.

"Šeit nav runa par finanšu iztrūkumu tādā veidā, ka kāds šo naudu būtu kaut kur nobēdzinājis vai vēl sazin ko... Šeit ir runa par to, ka nav skaidrs, kā tad iepriekšējos gados pie tāda paša atalgojuma budžeta varēts maksāt algas nesamazinātā apmērā, bet šogad, kad nekas nav mainījies, ir jāveic algu samazinājums. Nav skaidrs arī tas, kā pēc algu samazinājuma gada beigās [2012.gadā] vēl iespējams iztrūkums," skaidroja Viņķele, piebilstot, ka 188 771 lata iztrūkums tiek pieļauts pēc "optimistiskākā scenārija".

Saskaņā ar LM informāciju NVA šogad ir 471 amata vieta, vidējā mēnešalga iestādē šogad bija paredzēta 394 lati.

NVA 2012.gadā plānoja 15 darbiniekiem nebūtisku atalgojuma pieaugumu, mēnesī aptuveni astoņu latu apmērā. Savukārt vairumam NVA strādājošo - aptuveni 350 cilvēkiem - šogad bija paredzēts samazināt algu no 20 līdz pat 200 latiem. Lielākais samazinājums bija paredzēts pārvalžu vadītājiem, atklāja Viņķele.

Par NVA plāniem LM uzzināja nejauši no aģentūras darbiniekiem, kuri sarunās sūdzējās par atalgojuma samazinājumu. LM šo informāciju centās pārbaudīt, nosūtot vairākas vēstules ar daudziem jautājumiem. NVA vadība nespēja paskaidrot, kā pie nemainīga atalgojuma fonda un strādājošo skaita iespējama algu samazināšana un vēl iztrūkums. Tāpēc LM nolēma neskaidros jautājumus pārbaudīt disciplinārlietā pret Paševicu, kas iestādē ir atbildīga par finanšu plānošanu.

Viņķele skaidro, ka ministrija disciplinārlietā un auditā cita starpā pārbaudīs, kā NVA pērn un 2010.gadā varēja izmaksāt algas, jo atalgojuma fonds un strādājošo skaits aģentūrā nav mainījies, taču pērn un aizpērn naudas pietika.

NVA direktores pienākums uzdots pildīt vadītājas vietniecei Vivita Pūliņai, taču aģentūras tēriņus uzraudzīs LM.

Disciplinārlietu izmeklēs mēnesi, kas, pēc LM konsultanta Māra Knoka teiktā, ir pietiekams laiks situācijas izvērtēšanai, ja ir pieejama visa nepieciešama informācija. Paševica apņēmusies palīdzēt noskaidrot situāciju, atzina ministre.

Paševica NVA vada no 2008.gada 25.februāra, liecina aģentūrā pieejamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!