Foto: stock.xchng
Pirms apmēram trim četriem gadiem, kad Latvijā populāri sāka kļūt "legālie" apreibinātāji – halucinācijas raisoši augu maisījumi –, mediķiem salīdzinoši reti bija pacienti, kas pēc apreibināšanās nonāca slimnīcā, taču nu šādi jaunieši ar nopietnām veselības problēmām slimnīcās ir ik nedēļu, piektdien informē laikraksts "Diena".

Tikmēr policija nozieguma sastāva trūkuma dēļ izbeigusi divas pret šādu vielu tirgotavām ierosinātas krimināllietas, bet vēl turpina administratīvo lietu, laikrakstu informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis.

"Tādu, kuri sapīpējušies šīs nosacīti legālās narkotikas vielas, mums ir gana daudz. Nedēļā kā minimums viens divi pacienti," laikrakstam saka Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas toksikologs Roberts Stašinskis. Lielākoties slimnīcā nonāk jauni cilvēki – gan nepilngadīgi, gan pat 40 gadu veci.

Ārsts norāda – absolūti lielākajai daļai ir nopietni veselības traucējumi. "Tie ir apziņas traucējumi vai spiediena izmaiņas, vai bīstami uzvedības traucējumi, kādēļ cilvēks griežas pēc palīdzības," "Dienai" saka Stašinskis. Nereti pacientiem konstatē centrālās nervu sistēmas darbības traucējumus, viņi ir nekontrolējami, apjukuši, uzbudināti, pat agresīvi, viņiem mēdz būt vīzijas, halucinācijas. "Rodas izteiktas izmaiņas sirds asinsvados – sirdsdarbības ātrums krietni pieaug, sašaurinās asinsvadi, rodas izteikta asinsspiediena paaugstināšanās," stāsta Stašinskis. Tas var izraisīt insultu, infarktu.

Ārsts "Dienai" arī norāda – jebkura apreibināšanās viela izmaina bioķīmiskos procesus galvas smadzenēs, tāpēc lietošanai būs sekas nākotnē. Kad slimnīcā nonāk pusaudži, viņiem pakaļ brauc vecāki, kuri tiek informēti par stacionēšanu, mediķi arī ziņo policijai.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders laikrakstam norāda, ka VM strādā pie Latvijā kontrolējamo narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru saraksta sistēmas reformas, kas paredzētu iespēju jaunatklātu psihotropu vielu aizliegt uz laiku, kamēr novērtē riskus un groza normatīvos aktus. VM piedāvā šo sarakstu papildināt ar vairāk nekā 30 jaunām psihotropām vielām. Plānots arī ieviest "ģenerisko sistēmu" – vielas aizliegtu pēc to piederības noteiktu vielu grupai, nevis kā līdz šim – katru atsevišķi.

Pērn septembrī "Diena" rakstīja par vienu no zināmākajām tirgotavām – diennakts veikaliņu "Shamanas.lv" E. Birznieka - Upīša ielā, ap kuru, īpaši vakaros, redzami apdullināti un neadekvāti jaunieši. Pēc tam policija trim apreibinātāju tirgotavām, arī "Shamanas.lv", atsavināja gandrīz 500 iepakojumu apreibinošu vielu. Tika sākti divi kriminālprocesi un viena administratīvā lieta.

"Abi kriminālprocesi izbeigti, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma saturs. Administratīvā lieta turpinās," stāsta policijas pārstāvis Sadovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!