Foto: Reuters/Scanpix

Referenduma ierosināšana par krievu valodas statusu Latvijā ir izpausme tieksmei pēc taisnīguma, uzskata Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Referenduma rezultātu prognozēt neņemos, taču svarīgi ir tas, ka cilvēki vēlas tikt saklausīti," preses konferencē, kas bija veltīta pagājušā gada notikumiem, sacīja Lavrovs. "Viņi vēlas, lai tiktu cienītas viņu tiesības runāt, domāt un audzināt bērnus dzimtajā valodā."

Viņš piebilda, ka tā esot absolūta Eiropas vērtība un ka šajā jautājumā visas Eiropas mērogā varētu "iedarbināt tiesiskās iespējas".

Viņš pauda cerības, ka vai nu referenduma ceļā vai "kā citādi" Latvijā "krievu valoda tiks saglabāta un cienīta ne tikai kā kultūras un vēstures vērtība, bet arī kā instruments pilsoņu nodarbinātības iespēju paplašināšanai".

Lavrovs izteicās, ka gan Latvijā, gan Igaunijā esot jānodrošina "tiesības visiem runāt tādā valodā, kādā ir ērti".

"Daudzi iedzimtie latvieši runā krieviski, un tas nerada problēmas, gluži otrādi - palīdz dzīvē," piebilda ārpolitikas resora vadītājs.

Krievijas ministrs arī paziņoja, ka, Latvijas iepriekšējam prezidentam Valdim Zatleram apmeklējot Maskavu, viņš esot apsolījis "atrisināt jautājumu tādā veidā, lai vismaz bērni, kas dzimuši kā nepilsoņi, automātiski iegūtu Latvijas pilsonību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!