Foto: LETA

Satversmes tiesas (ST) pieņemtais lēmums neapturēt referenduma par krievu valodu norisi ir loģisks un profesionāls, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Viņš atzīmēja, ka ZZS un tās frakcija vienmēr ir uzskatījusi, ka tik vēlā procesa posmā apturēt referendumu būtu nepareizi.

ZZS pārstāves un deputātes Ivetas Grigules viedoklis, kura parakstīja iesniegumu ST izvērtēt referenduma atbilstību konstitūcijai, bija vienīgais izņēmums attiecībā uz ZZS vienotību šajā jautājumā, atzina Brigmanis.

Viņš atkārtoti aicināja iet un referendumā balsot pret krievu valodu kā otru valsts valodu, lai balsojumā šādu izvēli izdarītu vismaz viens miljons pilsoņu un tas būtu pēc iespējas pārliecinošāks, - tādējādi netiks pieļauta iespēja, ka šo jautājumu kāds varētu atkal izmantot nākotnē, lai veidotu savu politisko kapitālu.

Brigmanis atgādināja par ZZS rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kuri paredz grozījumus Latvijas Satversmes 73.pantā, kas noteiktu, ka tautas nobalsošanai nevar nodot Satversmes grozījumu projektu vai likuma projektu, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā vai apdraud Latvijas kā nacionālas valsts pamatus.

19.janvārī Saeima šos grozījumus nodeva izskatīšanai komisijās.

Kā ziņots, ST piektdien pieņēma izskatīšanai Saeimas deputātu iesniegto pieteikumu, kurā apstrīdēts iecerētais referendums par krievu valodas statusu, bet 18.februārī plānotā referenduma norisi neapturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!