Foto: LETA

Satversmes tiesas (ST) pieņēmusi pilnīgi likumīgu lēmumu neapturēt 18.februārī iecerēto referendumu par krievu valodas statusu, atzina iecerētās tautas nobalsošanas iniciators biedrības "Dzimtā valoda" līderis Vladimirs Lindermans.

Lindermans atzina, ka ST lēmumu vērtējot pozitīvi. Viņam gan esot bijušas šaubas, ko varētu nospriest tiesa, jo uz to bijis ļoti liels politiskais spiediens no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un partijas "Vienotība" puses.

"Tomēr tiesa nepiekāpās deputātu priekšā un pieņēma pilnīgi likumīgu lēmumu," teica Lindermans, norādot, ka ST nevarot iejaukties likumdošanas procesā. "Tagad gatavosimies referendumam," viņš piebilda.

Kā ziņots, ST piektdien pieņēma izskatīšanai Saeimas deputātu iesniegto pieteikumu, kurā apstrīdēts iecerētais referendums par krievu valodas statusu, bet 18.februārī plānotā referenduma norisi neapturēja.

Lēmumu par lietas ierosināšanu piektdien pieņēma ST tiesnešu kolēģija, kuras priekšsēdētāja ir Aija Branta un kurā ir tiesneši Uldis Ķinis un Kristīne Krūma.

Par to, vai apturēt referendumu, šodien rīcības sēdē lēma visi ST tiesneši.

Kā ziņots, Saeimas deputāti apstrīdējuši grozījumus Satversmē, kas attiecas uz krievu valodas statusu.

Paredzēts, ka februāra vidū notiks tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz mainīt krievu valodas statusu. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!