Foto: Saeimas administrācija
Armēnija mūsu valstij ir svarīgs un stabils sadarbības partneris Dienvidkaukāza reģionā, atzina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) trešdien tiekoties ar Armēnijas ārlietu ministru Edvardu Nalbandianu (Edward Nalbandian), portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Augstu amatpersonu vizītes ir signāls, ka attiecības starp valstīm ir labas un partneri vēlas tās padziļināt, sarunā uzsvēra Solvita Āboltiņa. Latvija ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ekonomikā un kultūrā, kā arī stiprināt saites starp abu valstu parlamentiem, un būtisks priekšnoteikums tam ir Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Armēnijas parlamentu, ko jau trešo sasaukumu vada deputāts Ivans Klementjevs.

Āboltiņa arī apliecināja, ka priecāsies uzņemt Latvijā Armēnijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju, kas Latviju varētu apmeklēt pēc pavasarī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.
Tāpat Āboltiņa darīja zināmu, ka Latvijā ir ļoti aktīva un pamanāma armēņu kopiena, kas dod būtisku pienesumu Latvijas daudzveidīgajā kultūras dzīvē. "Šajā laikā ir īpaši būtiski, ka armēņu kopiena apliecina lojalitāti Latvijai un tās valstiskuma pamatiem," viņa norādīja.

Pārrunājot Armēnijas vēlmi veidot ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija ir uzkrājusi ievērojamu reformu un Eiropas integrācijas pieredzi, kurā esam gatavi dalīties ar saviem partneriem.

Armēnijas ārlietu ministrs atzina, ka starp abām valstīm ir parakstīti visi būtiskākie divpusējās sadarbības līgumi, tādēļ ir visi priekšnoteikumi aktīvākai sadarbībai ekonomikā. Nalbandians uzsvēra arī vēlmi stiprināt saites starp abu valstu parlamentiem, kā iespējamās sadarbības formas minot gan vizīšu apmaiņu, gan iespēju Latvijas parlamentāriešiem novērotāju statusā sekot līdzi maijā gaidāmajām Armēnijas parlamenta vēlēšanām.

Ārlietu ministrs arī norādīja, ka Armēnijai ir svarīgs Latvijas atbalsts jautājumā par vīzu režīma atvieglošanu ar Eiropas Savienību (ES). "Tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā lielo armēņu diasporu - vairāk nekā divas trešdaļas armēņu dzīvo ārpus etniskās dzimtenes." Saeimas priekšsēdētāja arī atzina, ka Latvija ir gandarīta ar ES Padomes lēmumu sākt sarunas par vīzu režīma atvieglošanu un norādīja, ka iedzīvotāju mobilitāte un iespējas ceļot ir svarīgs priekšnoteikums arī valstu sociālai un ekonomiskai izaugsmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!