Foto: AFP/Scanpix
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālā sanāksmē Dānijā ceturtdien un piektdien Latvijas vārdā aktualizēs jautājumu par fiktīvo laulību problemātiku, informē Iekšlietu ministrija.

Sanāksmes laikā ministri diskutēs par savstarpējās solidaritātes stiprināšanu migrācijas plūsmu pārvaldības kontekstā, aktuāliem izaicinājumiem ģimenes apvienošanas jomā, kā arī par pasažieru datu reģistra datu izmantošanas iespējām tiesībaizsardzības iestāžu vajadzībām.

Diskusijās par aktuāliem izaicinājumiem ģimenes apvienošanas jomā Kozlovskis plāno pievērst kolēģu uzmanību fiktīvo laulību problemātikai, kas tiek slēgtas, lai legalizētu uzturēšanos ES. „Šī problēma ir ļoti aktuāla, jo bieži vien fiktīvo laulību slēgšana iet roku rokā ar organizēto noziedzību un cilvēku tirdzniecību. Tāpēc pret to ir jāvēršas ar visiem iespējamiem līdzekļiem,” norāda Latvijas ministrs.

Iekšlietu ministrija skaidro, ka pašreizējais ES regulējums paredz dalībvalstīm pienākumu attiecīgi reaģēt, ja tiek konstatēta ļaunprātīga uzturēšanās tiesību izmantošana. Taču Latvija ir saskārusies ar gadījumiem, kad šķēršļus efektīvai cīņai ar šo problēmu rada atsevišķu dalībvalstu nacionālais regulējums, kas neparedz fiktīvo laulību izmantošanu uzturēšanās tiesību ļaunprātīgai iegūšanai kā noziedzīgu nodarījumu.

Ministrs īpaši aicinās visas valstis pievērst uzmanību cīņai ar fiktīvajām laulībām, pirmkārt jau veicot nepieciešamos labojumus nacionālajā likumdošanā.

Ministrs arī informēs kolēģus par Latvijas sagatavotajiem grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz personas kriminālatbildību par nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā un ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!