Foto: F64
Eiropā ceturtdien tiks atzīmēta Starptautiskā vēlēšanu diena, kuras mērķis veicināt sabiedrības izpratni par demokrātiskām vēlēšanām un atgādināt par politikas veidotāju atbildību demokrātijas stiprināšanā un vēlētāju līdzdalības veicināšanā, informē Centrālā vēlēšanu komisija.

Starptautiskā vēlēšanu diena tiek atzīmēta katra gada februāra pirmajā ceturtdienā, un pirmo reizi Eiropas atzīmējamo dienu kalendārā tika iekļauta 2006.gadā. Iniciatīva par kopīgu vēlēšanām veltītu dienu pieder Eiropas valstu vēlēšanu administratoru asociācijai (ACEEEO), kuras locekle kopš 1991.gada ir arī Latvijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, CVK šogad šo dienu atzīmēs, gatavojoties 18.februāra tautas nobalsošanai. Ceturtdien CVK strādās, lai sašķirotu un nogādātu republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijām tautas nobalsošanas nodrošināšanai nepieciešamos poligrāfijas materiālus – balsotāju sarakstus, plakātus, brošūras, veidlapas, norādes, apliecības, uzlīmes, kā arī pasu spiedogus un kartona izstrādājumus – balsošanas kastes un balsošanas nodalījumus.

Pavisam 18.februāra tautas nobalsošanai CVK ir izgatavojusi 36 000 balsotāju sarakstu veidlapas, 46 000 plakātus un informatīvās lapas, 3000 norādes, 7000 brošūras, 9000 uzlīmes, 2000 transporta zīmes, 10 000 vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu apliecības, 10 000 novērotāju apliecības, 4400 pasu spiedogus, 2150 balsošanas nodalījumus un 1444 balsošanas kastes.

Latvijas vēlētājiem un vēlēšanu administratoriem Starptautiskajā vēlēšanu dienā CVK priekšsēdētājs novēl nebūt vienaldzīgiem, vienmēr atrast motivāciju un laiku, lai piedalītos vēlēšanās vai tautas nobalsošanās, un apzināties savu atbildību Latvijas nākotnes veidošanā, jo katrai balsij ir nozīme. "Visskaudrāk to izjūt tās tautas, kurām nav iespēju piedalīties brīvās vēlēšanās un paust savu viedokli. Mums šāda iespēja ir dota, tāpēc tās nopulgošana vai noniecināšana ir liela aplamība," uzskata Cimdars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!