Foto: LETA
Sestdien iepretī Krievijas vēstniecībai Latvijā par godīgām vēlēšanām Krievijā piketēja tikai trīs cilvēki, taču pasākumu apmeklēja arī vairāki citi interesenti, kuri iesaistījās aktīvās diskusijās ar akcijas rīkotāju Mihailu Ščepanski.

Atbildot uz interesentu jautājumiem, Ščepanskis skaidroja, ka viņam ir daudz draugu un radu Krievijā, kuri piedalījušies kā novērotāji vēlēšanās un stāstījuši par rezultātu viltošanu. Ar piketu viņš vēloties iestāties par viņu nākotni, kā arī likt aizdomāties Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem. Viņš gan atzina, ka pikets nav līdzeklis, kā ātri mainīt attieksmi.

Kāds vīrietis vēlējās zināt Ščepanska pozīciju par nesen notikušo referendumu par valsts valodas statusu krievu valodai, kā arī viņa attieksmi pret 9.maija un 16.marta atzīmēšanu. Piketa rīkotājs arī tika tincināts par to, vai viņš nepārstāv kādu politisko partiju un kā viņam izdodas savākt domubiedrus. Izskanēja arī aizdomas, ka aktīvistiem kāds ir palīdzējis veidot publicitāti.


Ščepanskis uzsvēra, ka neaģitē par kādu konkrētu partiju vai politiķi. Viņaprāt, nav svarīgi, par ko cilvēks balso, svarīgi ir, lai balsu skaitīšana notiek godīgi. Diskutējot ar oponentiem, protestētājs norādīja, ka vienkārši vēlas, lai tā izvēle, ko cilvēki izdara, tiek ņemta vērā.

Pikets notiek nedēļu pirms 4.martā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām. Ščepanskis teica, ka līdz 4.martam, visticamāk, citi pasākumi netiks rīkoti, savukārt tieši vēlēšanu dienā, viņaprāt, būtu nekorekti rīkot kādas akcijas. Pasākumi tiek rīkoti vienlaikus ar Krievijā notiekošajiem mītiņiem.

Kāds interesents vēlējās zināt, vai šāds pikets uzlabos kaimiņvalstu attiecības, uz ko kāds cits iebilda, ka šī piketa mērķis ir paust savu viedokli un tam nav saistības ar kaimiņattiecībām. Starp Ščepanski un kādu vīrieti izcēlās arī diskusija par prasībām, kādas tiek izvirzītas partijām un kandidātiem Krievijā un Latvijā.

Ščepanskim tika norādīts, ka arī Krievijas premjers, prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins iestājoties par godīgām vēlēšanām, taču viņš norādīja, ka ir pamats uzskatīt, ka tās tādas nav bijušas.

Savukārt kāds vīrietis, kurš nevēlējās nosaukt savu vārdu, klātesošos aicināja apmeklēt rīt, 26.februārī plkst.11 plānoto piketu, kas arī notiks pie Krievijas vēstniecības. Piketa sauklis ir "Par taisnīgumu, atbildīgu varu un brīvību politieslodzītajiem Krievijā", bet piketētāju prasības ir atbrīvot Krievijas politieslodzītos, atcelt Krievijas domes vēlēšanas un sodīt viltotājus, ļaut piedalīties vēlēšanās opozīcijai, vienkāršot partiju reģistrāciju un referendumu rīkošanu, pieņemt likumu par varas atbildību tautas priekšā, neļaut Putinam piedalīties vēlēšanās un veikt izmeklēšanu par viņa darbībām.

Ščepanskis atzina, ka domubiedru Latvijā ir maz, un pauda viedokli, ka viņu spēki būtu jāapvieno. Viņš arī norādīja, ka Latvijā ir daudz Krievijas pilsoņu, kuri ir pozitīvās domās par Putinu un "Vienoto Krieviju", un tas ir saistīts ar sašķelto mediju telpu.

Piketa dalībnieki turēja plakātus angļu un krievu valodā "Par godīgām vēlēšanām Krievijā" un "Atdodiet manu nozagto balsi". Pasākumu vēroja daži policisti.

Jau ziņots, ka piketa mērķis bija pieprasīt nodrošināt Krievijā godīgas prezidenta vēlēšanas bez rezultātu falsificēšanas, kā arī pieprasīt rīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas Krievijā.

Ščepanskis ir krievu tautības Latvijas pilsonis, un brīvi runā latviešu valodā. Viņš mācījies Maskavas Universitātē. Iepriekšējās viņa rīkotās protesta akcijas pie Krievijas vēstniecības notika vienlaikus ar opozīcijas kustības "Solidaritāte" mītiņiem "Par godīgām vēlēšanām" Maskavā 24.decembrī, 30.janvārī un 4.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!