Foto: LETA

Politologu domas dalās, vai jaundibinātajai partijai "Gods kalpot Rīgai!" uz pašvaldību vēlēšanām ir jāsadarbojas ar "Saskaņas centru" (SC) un jākļūst par tās piedēkli.

Politologs Ivars Ījābs skaidro, ka partijai esot nopietni jāizvairās no tā, ka lielākā daļa latviski runājošo mediju šo partiju uzskatīs par Saskaņas centra (SC) piedēkli. "Tas būtu maksimāli nevēlamais variants, ja partija grib darboties patstāvīgi," uzsver Ījābs.

Viņš uzskata, ka "Gods kalpot Rīgai!" iet vienā sarakstā ar SC būtu labs variants no partijas vadītāja Andra Amerika puses, bet tas nebūtu labs variants no SC perspektīvas.

"SC elektorāts Rīgā ir pietiekoši liels, bet vai kopā ar Ameriku tas kopā savāks vairāk nekā ar Ameriku, es īsti neesmu drošs, vēl jo vairāk, ka SC ir zīmols, bet iet kopā ar dīvainu veidojumu, ar ne mazāk dīvainu nosaukumu, kas vairāk izklausās pēc tosta. Kam tas vajadzīgs Ušakovam? Ameriks vēl ir salīdzinoši pazīstams, bet tie pārējie partijas biedri. Viņiem būtu jādalās amatos un neesmu drošs, ka SC ir uz to gatavs," norāda Ijābs.

Tāpat esot skaidrs, ka sitiens pa jauno partiju no pārējo latviešu partiju puses būšot pietiekoši dramatisks. Īpaši nacionālā apvienība mēģināšot viņus padarīt par nacionālo interešu nodevējiem. "Sitiens būs pamatīgs, vai šie ļaudis spēs to izturēt? Viegli tas nebūs," uzsver Ījābs.

Savukārt politologs Juris Rozenvalds uzskata, ka galvenais, kas izšķirs "Gods kalpot Rīgai!" nākotni ir tas, kādus sabiedrotos viņi atradīs. "Tas tuvākais, ņemot sadarbību Rīgas domē, varētu būt SC. Ja viņiem izdosies pašvaldību vēlēšanās kooperēties ar SC, tas izredzes varētu palielināt, " uzskata Rozenvalds.

Tad vēlētājam būšot skaidrs, ka viņi ies un sadarbosies ar SC. "Neņemos apgalvot, ka vieni paši viņi pēc kāda laika iznīks, bet patlaban izskatās, ka šis veidojums vairāk vērsts uz pagātni un pilns ar atmiņām, ka pārstāvējuši ietekmīgus politiskos spēkus," uzsver Rozenvalds.

Kā ziņots, par "Gods kalpot Rīgai!" priekšsēdētāju sestdien partijas dibināšanas kongresā vienbalsīgi tika ievēlēts vienīgais izvirzītais kandidāts Rīgas vicemērs Andris Ameriks, kā arī valde 20 locekļu sastāvā.

Valdē iecelti gandrīz visi bijušās LPP/LC Rīgas domes deputāti - Rīgas Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs un AS "Rīgas siltums" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko, Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekle Vita Jermoloviča, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, komiteju deputāti Andris Bērziņš, Irina Vinnika, Mihails Gavrilovs, AS "Getliņi EKO" valdes loceklis Raimonds Timma, Kristīgo draudžu kolēģijas darba grupas vadītājs Jānis Šmits, kā arī Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs.

Domnieks Jānis Zaržeckis uz dibināšanas kongresu nebija ieradies, jo atradās ārpus Latvijas, tāpēc ievēlēšanai valdē netika virzīts. Arī pārējie partijas valdes locekļi ir pērn 1.decembrī likvidētās LPP/LC bijušie biedri vai Rīgas domes darbinieki.

Valdē ievēlēts arī Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs, bijušais bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, kurš tagad ir Amerika padomnieks Rīgas domē, pašvaldības SIA "Rīgas karte" valdes loceklis Aleksandrs Brandavs, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktors Romāns Alijevs, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, "Mix Media Group" īpašnieks, uzņēmējs Andrejs Feldmanis, bijusī Rīgas domes deputāte Sarmīte Pīka, kā arī kādreizējais Saeimas un Rīgas domes deputāts, bijušais TB/LNNK biedrs Andrejs Požarnovs un Latvijas Baptistu Draudžu Savienības izpilddirektore Inga Ziņģe - Pupiņa, kā arī Amerika biroja vadītāja Rīgas domē Rudīte Leitena, kura 2009.gadā kandidējusi pašvaldību vēlēšanās no LPP/LC saraksta.

Partijas revīzijas komisijā ievēlēti pieci cilvēki. To vadīs Rīgas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētājas vietnieks Ilmārs Vecvanags, tajā darbosies domes Labklājības departamenta direktore Inese Švekle, Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko, Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas vadītāja vietniece Aina Krūkle un pašvaldības SIA "Rīgas meži" valdes padomnieks Henrijs Frīdenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!