Foto: LETA

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") ir nepatīkami pārsteigta par Saeimas prezidija locekļa Dzintara Rasnača (Nacionālā apvienība) interneta vidē paustajiem apvainojumiem opozīcijā esošajam deputātam Andrejam Elksniņam ("Saskaņas centrs", SC) un uzskata, ka šī rīcība ir jāizvērtē.

Āboltiņa pirmdien žurnālistiem sacīja, ka ir iepazinusies ar atstāstu par Rasnača un Elksniņa saraksti mikroblogošanas vietnē "Twitter", kurā Rasnačs kolēģi ir nodēvējis par pedofilu atbalstītāju, mūdzi un citos skarbos apzīmējumos.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja – ir ļoti nepatīkami, ka Saeimas prezidija loceklis, kurš ir piedalījies arī ētikas kodeksa izstrādē, ir atļāvies šādi izteikties.

"Jebkuram parlamenta pārstāvim ir jābūt piemēram jebkurās savās izpausmēs, tostarp attiecībās ar kolēģiem, vēl jo vairāk, ja tas ir publiski," sacīja Āboltiņa.

Uz jautājumu, vai pēc šādiem izteikumiem Rasnačs var turpināt darboties Saeimas prezidijā, Āboltiņa atbildēja, ka ar deputātu par šo gadījumu vēl nav runājusi, taču to būtu iespējams lūgt izvērtēt Saeimas Mandātu un ētikas (iesniegumu) komisijā.

"Saeima ir kolektīva institūcija, droši vien vērtējums būs jādod," atzina Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas Mandātu un ētikas (iesniegumu) komisijai šis jautājums būtu jāvērtē, ja Elksniņš tajā vērstos ar šādu lūgumu.

Jau vēstīts, ka Elksniņš tuvāko nedēļu laikā plāno izlemt, vai vērsties ar iesniegumu tiesībsargājošās iestādēs un prasību tiesā pret Rasnaču, kurš Elksniņu nodēvējis par pedofilu atbalstītāju, mūdzi un veltījis citus aizskarošus vārdus.

Eksniņš ir pārliecināts, ka viņa gods un cieņa ir aizskarts, taču vislielākā mērā ir aizskarts Saeimas prezidija gods, ņemot vērā, ka Rasnačs ir prezidija loceklis.

Par vēršanos Saeimas Ētikas komisijā deputāts ir skeptisks, jo komisijā iespējams tikai politisks balsojums, taču cilvēks nekādas sekas juridiski neizjutīs.

Elksniņš atgādināja, ka Rasnačs aizskarošos komentārus rakstījis ceturtdien, kad Saeimas Juridiskajā komisijā balsots par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz pirmstiesas apcietinājuma termiņu palielināšanu dzimumnoziedzniekiem. Viņš paskaidroja, ka balsojis pret šiem grozījumiem, jo pretējā gadījumā cietīs lietā par cietušajām atzītās personas, jo tās būs spiestas gaidīt vairākus gadus, kamēr lieta tiktu nodota tiesai.

Juridiskajā komisijā pagājušajā ceturtdienā grozījumi netika atbalstīti, jo balsis sadalījušās līdzīgi, proti, Valērijs Agešins (SC), Irina Cvetkova (SC), Dana Reizniece (Zaļo un zemnieku savienība) un Elksniņš iebilda pret šādu risinājumu, bet par balsoja koalīcijas pārstāvji – Rasnačs, Ilma Čepāne ("Vienotība"), Inese Lībiņa-Egnere (Zatlera Reformu partija) un Andrejs Judins ("Vienotība").

"Der atgādināt, ka šodien Juridiskajā komisijā Cvetkova, Elksniņš un Agešins neatbalstīja apcietinājuma termiņa palielināšanu pedofiliem. Šodien par tieslietu ministra [Gaida] Bērziņa priekšlikumu palielināt apcietinājuma termiņu pedofiliem balsoja Čepāne, Lībiņa, Judins, Rasnačs," vēsta ieraksts Rasnača sociālā tīkla "Twitter.com" kontā.

"Tā nu ir sanācis, ka lielākais pedofilu aizstāvis Latvijā šodien bija "Saskaņas centra" pārstāvis un advokāts Andrejs Elksniņš. Klientu nauda?" deputāts turpinājis.

Rasnačs "Twitter.com" arī izteicis viedokli, ka Elksniņš darot visu tā, lai Latvijai sliktāk, un deputātu nodēvējis par "mūdzi, kam nav dzimtas sakņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!