Foto: DELFI
Saeimas Juridiskā komisija atkārtoti nevirzīs Satversmes grozījumus par Valsts prezidenta un Satversmes tiesas (ST) tiesnešu atklātu ievēlēšanu un deputāta imunitātes samazināšanu.

Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (V) žurnālistiem pēc Saeimas sēdes norādīja ‒ lai arī ir paredzēta īpaša kārtība, ka likumprojektu var skatīt arī pa daļām, komisija to nevirzīs, jo deputāti izteikuši iebildumus gan pret deputātu imunitātes samazināšanu, gan atklāto balsojumu ieviešanu par Valsts prezidentu un ST tiesnešiem.

Čepāne arī pauda nožēlu par deputātu neatbalstītajiem Satversmes grozījumiem, jo šajā jautājumā tika ieguldīts liels darbs un uzklausīti eksperti un institūcijas, un bijusi vienošanās par konkrētu grozījumu redakciju. Juridiskās komisijas sēdē atbalstu tam paudusi arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāte Dana Reizniece-Ozola, kura vienīgā no opozīcijas arī balsojusi par šīm izmaiņām, taču ar to viņa paudusi savu personīgo, bet ne visas frakcijas viedokli.

"Gan "Saskaņas centrs", gan Zaļo un zemnieku savienība ar savām destruktīvajām debatēm, manuprāt, ir aizmirsuši, ko viņi ir solījuši saviem vēlētājiem pirms šīs Saeimas vēlēšanām. Mēs varam atcerēties, ka pirms Saeimas atlaišanas, kad Valsts prezidents noteica darba kārtību.. lielākoties visi deputāti, arī "Saskaņas centra" un Zaļo un zemnieku savienības, vienbalsīgi atbalstīja deputāta imunitātes mainīšanu. Patlaban mēs redzam, ka ir pilnīgi cita attieksme," sarūgtinājumu pauda Čepāne.

Viņa arī piebilda, ka līdz ar šo balsojumu tautas kalpi vēlas saglabāt to, ka deputāti ir vienlīdzīgāki par citiem, un "līdzšinējo andelēšanos" pirms Valsts prezidenta un ST tiesnešu vēlēšanām.

Jau vēstīts ‒ tā kā nepietiekams skaits deputātu ceturtdien pirmajā lasījumā nobalsoja par grozījumiem Satversmē atklātu balsojumu ieviešanai par Valsts prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešiem, kā arī deputātu imunitātes samazināšanai, minētie grozījumi Satversmē ir noraidīti.

Lai apstiprinātu grozījumus Satversmē, par tiem jānobalso divām trešdaļām no balsotājiem. Ceturtdien kopumā balsojumā piedalījās 85 deputāti, no kuriem 53 balsoja par, 25 balsoja pret, bet septiņi deputāti atturējās, tādējādi par grozījumiem Satversmē nobalsoja 62% deputātu nepieciešamo 67% vietā. Līdz ar to likumprojekts nav atbalstīts.

Sagatavotie grozījumi Satversmē, par ko deputāti balsoja pirmajā lasījumā ceturtdien, paredzēja ieviest atklātus balsojumus par Valsts prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešiem, kā arī samazināt Saeimas deputāta imunitāti.

Pašlaik Valsts prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešus vēlē aizklāti. Ieviešot atklāto balsojumu, ikviens jau uzreiz pēc balsojuma varētu uzzināt, kā katrs deputāts ir balsojis par konkrētu amatpersonu.

Satversmes grozījumi arī samazinātu deputātu imunitāti, atceļot prasību pēc Saeimas piekrišanas, lai pie deputāta veiktu kratīšanu, kā arī par viņu administratīvu sodīšanu.

Iepriekš šīs izmaiņas bija guvušas deputātu atbalstu Saeimas Juridiskajā komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!