Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējās dienās pieaudzis gadījumu skaits, kad mazi bērni applaucējas un gūst apdegumus. Arī ceturtdien mediķu palīdzība bija nepieciešama diviem mazuļiem, kuri guvuši apdegumus.

Kā pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Laura Ševčenko, ceturtdien Rīgas reģionā slimnīcā nogādāta divus gadus veca meitene, kura applaucējusies ar karstu ūdeni. Ar karstu šķidrumu applaucējies arī kāds mazs zēns, tomēr apdegumi bija nelieli, un vecāki atteikušies no hospitalizācijas.

Ceturtdien mediķi snieguši palīdzību arī diviem pieaugušajiem, kuri guvuši apdegumus. Vidzemē 22 gadus vecs vīrietis autoservisā ar kādu tvaiku apdedzinājis sev seju. Cietušais guvis 1.pakāpes sejas apdegumus un tika nogādāts slimnīcā. Savukārt Zemgalē nelielus sejas un pirkstu apdegumus guvusi 25 gadus veca sieviete, jo viņa krāsnī ielika acetona pudeli, kas uzsprāga. Sieviete arī tika hospitalizēta.

Kopumā pagājušajā diennaktī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes izbrauca uz 1153 izsaukumiem.

Mediķi atkārtoti aicina neatstāt mazus bērnus bez uzraudzības un atgādina, ka uz galda nevajadzētu atstāt karstus šķidrumus un klāt galdautu, jo bērns var paraut aiz tā stūra, uzraujot virsū visu, kas uz tā atrodas. Tāpat nevajadzētu turēt klēpī bērnu, vienlaikus dzerot karstu dzērienu. Traukus ar karstu saturu nedrīkst atstāt bērniem pieejamās un aizsniedzamās vietās, tāpat nevajadzētu atstāt brīvi pieejamus tējkannu un gludekļu vadus, jo arī tos mazulis var uzraut sev virsū. Vannā vienmēr pirmais jālej aukstais, nevis karstais ūdens.

Mediķi uzsver, ka vēss ūdens ir labākais veids, kā atvieglot applaucētas ādas stāvokli, un uz bojātās vietas noteikti nevajadzētu likt virsū tādas vielas kā krējums, sviests vai zobu pasta, jo šāda rīcība var radīt papildu bojājumus un apgrūtināt apdeguma ārstēšanu. Nevajag steigties apdeguma vietu arī pārsiet, ja izsaukta ārstu palīdzība. Pēc palīdzības pa tālruni 113 noteikti jāvēršas, ja apdeguma laukums ir lielāks par paša bērna plaukstu. Ātrā palīdzība vienmēr jāizsauc sejas apdegumu gadījumā, jo iespējams arī elpceļu apdegums. Jebkurā gadījumā vēlams konsultēties ar bērna ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!